Rabu, 27 April 2011

annual dinner....



semalam klas aq wat annual dinner kat
INTEKMA RESORT kat seksyen 2 shah alam..
kire ok ar...tapi x de ar wat kat tmpak besar cukup sekadar muat mmber kelas...
PA klas DPB 2B pown dtg (puan jamilah bt hj abbas)
datang jewh smpai kat dpan pintu sesi brgamba berlansung... jijan yang snap pic...haha
pas 2 sebelum mkan bacaan doa dari saudara saqk (che rasaqban)
pas 2... kata alu-aluan dari ketua klas fix syahmi
kta pembuka dari shafiq munir... selaku ceti klas...haha
mase makn telah tibe ape agy mmg nak mengcekek pown coz mmg aq dah tahan x makan dri pagi....hahahahaha
lauk ye ok ar...tp x leyh nak bagi 5 bintang... bagi 3 bintag je..
sementara tetamu tngah makan persembahan dari
bob, mat, fikri... lagu 60an... coz tema mmg retro..
lagu jefridin..hahaha
ad gak karaoke berlansung..
fikri malik nyayi lagu tiara...peerrrgghh mmg suare dye sdap..
yang lain-lain ad gak nyayi
afiq syahmi
muhammad basri
amirul fikri azman
muhammad fitri sani
lepas 2 majlis pown berakhir dengan sesi bertukar2 hadiah....
mmg mcm cibai ar dowg pnye hadiah...
sian yen kotak besar hadiah perrrgghh pnye kecik...haha
saqk lak dpt hadiah sndiri...hahaha
aq lagi sedih.... cibai pnye apis gan abe bagi hadiah kat aq...
kowg nak tau ape dow bagi....!!!!
balut gan pembalut hadiah tapi isi dalam wahhh surah yassin....mmg dye nak perli aq ar .... ape pown x leh... ad agy kotak fon...wah aq ckp dye bagi fon kew...??
tapi bile aq bukak alangkah terkejut nye bile aq bkak.... isi dalam ad sebungkus MAGGI....kurang asam punye apis..... mmg kte owg gelak smpai skit perut ar.... tp x pe ar suke2 jewh...
tapi hadiah aq romeo yang dapat.... aq bagi lampu antik gantung....hahah
mahal ar gak... tapi x pe romeo yang dapat mmg dye layak dpt..
dye mmg mmber yang terbaek gan aq...hahahah
perangai dye pown mmg cool n baekk ar...

balik dari intekma kteowg gi maen boling kat PAS (plaza alam sentral)
ramai dowg maen sau kelas mmg meriah ar...
pape pown mmg bez...
jmpe kowg next sem....hehehe



romeo gmbar sebelum balik..




munir gan saqk..



lan yang tngah demam...huhuh
basri dgn segak brgaya...hahaha




Jajarkan ke Tengah

kecik gan muke x leyh bla...haha

nizam... peace no war...haha

sesi bergambar






malam exam abis..karaoke..

mlm 2 mmg terbaek ar...
lepak gan kekawan...
mule2 gi karaoke kat OLE-OLE shah alam...
ramai gak yang gi....
afiq, basri, zaim, kecik, saqk, romeo, yen, munir, shahid..
erm aaq x nyyayi pown suare x sdap ler....hahaha
tapi tngok dowg nyanyi peeerrggghh!! mmg terbaek ar suare dowg...
basri gan afiq nyanyi lagu ibu kota cinta gan hijau bumi tuhan...mmg rock habis...
yen pnye suare pown leyh tahan.... mmg terbaek..
saqk nyanyi lahu cinte kristal...hahaha
afiq nyanyi lagu cempaka di rembulan mmg bez lirik dye..

lepas abis karaoke kteowg pown balik ar dah x larat masing2....ahahah
dalam kul 1.30..
pas 2 ad lak yg ajak gi UPTOWN damansara....erm gi larh..
uptown nye x lerh bsar sgat...hahah
masing2 bawak moto x ingat dunia....ish2.. tp aqq stedy jewh gan yen...haha
terbaek ar ko yen...
dalam kul 2 smpai uptown.. aq gi ronde2 nak beli baju gan romeo( zaim)
dapat ar baju kemeja.... 45 inggit perrrggh.. tp x pe berbaloi gak... baju 2 aq bwak gi dinner..haha

lepas gi uptown trus balik umah mmber kat bt3 shah alam..
lepak2 on9, tngok movie... aq mmg bwk laptop dari umah...hahaha
tngok movie smpai kul 4.... pergghh yen ko mmg giler...hahah
pas 2 aq x larat dah ngantok aq tdow ar kejap kat bilik zaim...
tapi x leyh tdow dowg memekak jewh....hahahah
pas 2 aq ambik kptusan balik dalam kul 5...
hahahaha...
smpai umah smbong tdow.... dlm kul bape tah...
my wife call...adoi mate ngantok...angkat jewh ar...
pas ckp2 gan dye... smbong tdowg balik....
dlm kul 10 bngon coz wife dah kejut... klu x mmg x bngon agy ar...
hahahahahaha
thankz yew sayang....muah!!
btw sowi erk...hehe

saqk nyayi dngan penuh penghayatanromeo tngah pilih lagu..

yen mmber yang terbaek...


basri rock!!! terbaek bro...
afiq gan suare yang sedapppp..


Selasa, 26 April 2011

merdeka!!!!!!!!

hahaha nie bkan cite sal merdeka negara 31 ogos..
nie cite sal aq dah merdeka untuk sem ini...
sabab ape...?? sebab exam dah abis ler....!!!!!!!
hahaha
lege giler ar.... paper last plumbing plak mmg terbaek...
leyh ar jawab...
mlm nie nak gi mane..??
uptown shah alam...!!!! mmber dah ajak...
I-city.........okeyh jewh...haha
ronde2 shah alam ar jwab mlm nie....yahoooo...hahaha
over lak aq kan...hahahaha
pas nie cuti 2 bulan...mmg mcm perancangan yang bermain di kpale otak aq nie..
"nak gi langkawi"
nak balik kmpong
mcm2 ar.... adoi klu nak tulis kat sni mmg x tertulis ar....
mood= epy+teruje+lega....hahaha

Isnin, 25 April 2011

exam elektrik...

tadi exam elektrik alhamdulillah leyh jawab..
sume soalan yang kuar aq leyh jawab...
x sia2 aq bace/study smalam..hehehe
jawab kat dewan besar lak kan...
peeerrrggghh mmg terbaek ar...
dah ar sejuk giler... aq pakai jeket pown sejuk gak...
mmg dah terkenal pown klu 2 mmg dewan yang paling sejuk kat poli..
aq rase dye nak simpan ikan or daging kew... sjuk2 nie...hahaha
mybe dowg angap kteowg nie daging kowt...hahaha
ish aq nie sejuk pown bising panas pown bising...hahah biase ar manusia...hehe
ape rase klu berlajar kat tngah padang yang panas 2.... erm jawab sndiri ar...
kowt2 nnty ad yang tergolek terlentang disebabkan suasana yang cukup bez untuk berlajar...haha
ish aq nie mengarut lak.... saje bermonolog sendirian...hahaha
k ar bye nak smbong study untuk exam yang terakhirrrrrrrrrrr.... yahooooo..hehe

Ahad, 24 April 2011

bosan..

erm bosan nye ary nie...x tau nape..
x macam smalam....smlm x ler bosan cam nie...
esok ad exam... buku dah bace...
pas 2 x tau nak wat pe agy.... update ar blog nie..
btw esok aq exam elektrik..
biase2 jewh cume tawakal jewh ar...
usaha dah...
nak msg gan si die.... dah anta msg kat dye... tapi pending..
mybe dye x bkak fon kowt.. huhuhu
erm 2 kowt leyh tulis setakat nie...
dah tak tau nak tulis ape... =)

Jumaat, 22 April 2011

plumbing services engeneering...

baru bleyh nak update blog nie..
lepas study paip...
erm paip pown same cam elektrik kiraan yang memeningkan...
tapi nie lagi susah ar klu nak dibandingkan dgn elektrik
coz kiraan nye terbelit-belit...
study2 pnye study bwu leyh buat sikit dah masok dlm pale otak nie...
yang dah leyh tangkap skunk nie
soalan yang dye sroh cari gradient gan diameter pipe
nak dapat gradient msti gune chezy formulae
yang mane ambik subjek nie msti tau...hehehe
tapi x tau ar soalan exam nnty keluar kew kiraan kat bahagian subjektif..
mnx2 x ler..
ape2 pown study je yang keluar kat exam belakang cite...
peace no war... =)


Khamis, 21 April 2011

kejuruteraan elektrik...

baru lepas study elektrik
erm harap leyh jawab soalan exam isnin nnty... insyaAllah..
erm elektrik okeyh ar tapi kiraan nye wat aku pening skit...
kiraan nye bukan cam math...
nie kiraan memang kne ikot format yang ad kaat jadual..
yang mnjadi masalah skunk kat dlm exam nnty dye ad bagi kew jadual kiraan..
harap2 bagi ar.... klu x mmg x leyh jawab ar...
hope soalan senang ar....amin..
yang penting usaha+doa+tawakal......

Rabu, 20 April 2011

paper exam CB203 (air-cond)

final exam
paper= CB203 air cond
mase= 11.15-1.15
mmg terbaek paper air-cond...
payah glerrrrrrrrr.... aq hentam jewh soalan true/false...
adoi...nak jawab cam ne dah tau tau amende.... so tembak jewh ar arap-arap byak yang kene....hahahaha
apesal ar soalan bahase inggeris klu bahase melayu x leyh kew....??? adoiiiii..
tapi lepas jwb exam air-cond tngok ar markah PB(carry mark)
erm dapat 72 jeeeeeewww...adoi....ski arrrrr..
nak dpt 80...
paling tinggi 80 ar ( amirul fikri bin azman)
erm nmpak nye pudar ar harapan nak dapat A.....erm nak wat cam ne dah usaha tinggal tawakal je ar...

Isnin, 18 April 2011

sedih... ;-(

erm tajuk sal sedih
cite cam nie...
semalam aq tngok cite hantu kak limah buat yang kali ke bape tah...hahaha
aq terpikat dengan lagu yang awie nyanyi mase dye tngu cik nin kat tepi sungai 2...
suare awie mmg power....tapi lagu 2 pown bez gak...
dalam mase tngah boring gi ler kak google cari ar lagu ape yang awie nyayi 2...
caro pnye cari dapat gak cari....
penyanyi sebenar dye: ben nathan
tajuk lagu: setanza sepi sekeping hati
dah dapat tajuk lagu ape lagi tngok ar kat YOUTUBE kan...hahaha
tngak tngok dang menghayati lirik lagu 2 jadi sedih lak...
tapi bkan 2 jewh...
aq ad terbace comment dowg yang kat bawah video 2..
dowh kate BEN NATHAN nie dulu agama india pas 2 dye masok islam...
tapi sekarang dye menghilang entah kemana...
dengar cite dye jadi gile larh..
ad owg nmpak dye x terurus larh...
kesian nye dye.... ad owg cakap dye idup merempat sowg diri...huhuhuh
ya ALLAH ko selamatkan lah hanba mu itu dari sebarang bahaya...
sape ad terjumpa dengan dye tolong hubungi
SENIMAN dan SENIMAN memutuskan sesiapa ada terjumpa & ternampak Ben Nathan di minta menghubungi atau membawa dia ke SENIMAN MALAYSIA. SENIMAN sedia membantu sekadar yang boleh. Walaupun Ben Nathan bukan dibawah naungan SENIMan. Sama-samalah kita membantu insan Allah yang malang itu.

exam math..

pergghhh tadi exam math...
kul 2.30-4.30
paaper: engineering mathematics 2
adoi soalan no1 okeyh ar leyh jawab...
soalan no 2... yang (b) terkantoi...
ape yang dye nak pown x phan.... rase cam x pnah buat soalan tu..
soalan no 3.... okeyh ar leyh jwab dengan cemerlang..
soalan no5 nie yang menghancurkan kertas...
soalan intergration yang memeningkan lebih2 agy part (b) adoi kusut pale yang mennjawab...
tapi lege ar satu paper dah sselesai tinggal 3 paper agy...
study,study,study...hehehe

Sabtu, 16 April 2011

final exam......

wah2 esok final exam math owh...
harap dapat jawab soalan dengan lancar..
erm ary nie study math arap2 ape yang study dapat digunakan untuk esokk hari..
nak cakkap mmg sumpah cuak gler nie...
tapi kene tenang x leyh kelam kabot..

wan!! kene ingat ape matlamat ko...
ape ape tujuan ko...
ape impian ko...
buat yang terbaek
dapatkan result yang gempak..
sem lepas dpt CGPA 3.8
sem ni dapat kan 3.9...
klu nak 4 x leyh ar kowt coz bkan pndai sngat pown...heheh

kpd yang sudi bace harap kowg doakan aq yew...
semoga kitaa dapat keredhaan ALLAH...
amin...

Jumaat, 15 April 2011

????

erm nak cite sal blog ar dlu..
cite skit...
blog nie tmpat aq melepaskan rase di hati walaupon x de full ad ar dlm 60%
aq bkan cam owg lain... aq bkan tlis blok untuk follower cam sesetengan owg...
aq buat blog untuk menulis segala isi hati yang menggangu...

berbalik pada cite sbenar..
erm nape rase lain jewh ar...huhhu
mybe rndu kowh kak si dia...hahahaha
yew larh lame dah x ckp lame2 gan dye...
sms pown jarang..
rndu kowt
tapi x pe aq paham keadaan dye...
kite x leyh ar pentingkan diri btol x...?? hehe
tapi....erm entah ar rase....bermacam2 rase dah nie..
klu ikan ad 3 rase aq ad 100 rase....hahaha
tapi x ppe ar asal kan dye sihat, bahagia, gembira itu dah cukup tuk buat aq tersenyum untuk menghilang rndu...

PERUBAHAN...

awk....awk... sy rase kite patot berubah ar
brtul gak ckp A**H 2
" ape gune katam quran, solat, puase, klu sentiase melakukan kemungkaran"
mendalam betul maksud dye 2 awk...
sy rase tibe mase kite berhijrah
tapi saye x leyh nak wat sowg2
sy kene ad awk disisi tuk kite same2 berubah..
ape kate awk...??
sy tau mmg susah tuk kite wat keputusan nie..
tapi kite leyh try slow2 kan...
yang penting USAHA
sy wat nie bkan sbb A**H ckp 2 je tapi mmg dah lame nak wat tapi x tau bile n slalu jewh gagal.... mungkin x de sifat TAWADUK dalam diri
tapi kali ni kite wat same2 yew...
INSYAALLAH akan diberkati..
i need your answer to me okeyh my dear.. =)

Khamis, 14 April 2011

sakit tekak + pening... =(

adoi pahal lak tibe2 lak sakit tekak ni...huhuhu
pening lak 2...adoi
jgan ar..tlong...nak final exam nie...huhu
YA ALLAH....
berikan lah kesembuhan pada hamba mu ini....
berikan lah ketenangan apabila menjawab soalan exam...amin..
erm agy satu selsema plak...
merimaskan aq nie.... ANNOYING gler....huhuhu
dah berbotol2 air asam jawe aq minum nie...
kunk ad yang aq telan asam jawe mentah kunk...hahaha
klu x baek gak aq telan pokok asam jawe jewh...hahaha

yew larh aq lebih suke minum aiir asam jawe dripade mkan ubat sakit tekak...
cari tradisional agy bagos pade aq...heheheh
rase 2 jewh ar aq membebel....heheh

Ahad, 10 April 2011

kene marah plak.... =(

cite dye ccam nie mase aq pegy uptown smalam
dlm kul 240 pagi kat CHERAS
mase aq jln2 kat pasar 2 tibe2 ssatu kejadian yang amat memalukan...huhuhuhu
cam nie aq terlanggar sorang minah nie aq rase minah nie cam sebaye jewh..
aq terlangar dye pas 2 dye pnye mrah2
air yang dye pegang tumpah alarh kene skit jewh kat baju dye bkan bnyakk pown
kowg nak tau dye ckp pe.... "woi bute kew x nmpak owg"
owg ramai tngok jewh...huhuhu
x pe ar mmg slah aq...aq pown mnx ar MAAF kat dye
aq ckp x senyaje
dye leyh balas balik kowg tau ape dye ckp...huhuhu
mendalam ayat dye 2...huhuh
"ko ingat dngan mnx maaf leyh wat baju aq kering kew..."
ade lagi dye ckp
"owg ckp klu muke x hencem tapi mate jagan bute,
nie muke dah ar x encem mate plak bute, mate ltak kat pale lutut..."
perrrgghh malu siot dah ar owg ramai tngok... tau ar ko CUN minah oi tapi klu cun jewh mulut cam sial nak wat pe cume leyh ckp kat dlm aty jewh...huhuhuh
bab ayat x encem 2 aq leyh terime agy coz dah mmg kenyataan pown...tapi aq bukan BUTA larh minah....huuhuhu
pas 2 dye trus pegy jewh
aq pown ape agy trus balik ar x ingin duk lame2 kat situ dah ar kene maki owg tngok hati lak geram...huhuhuhu
ingat aq x de maruah kew!!!!!!!
tapi x pe ar SABAR 2 lebih baik
maaf kan je ar dye 2 mby dye x senyaje ckp cam 2....yew ar hati dah tngah marah
aq pown x nak ar berdendam coz mmg salah aq pown....

penyajaran dari kes semalam
1) jalan elok2 jgan smpai langar owg
2) sabar
3) cakap biar mecerminkan penampilan
4) jgan berdendam

study!!!!!!

baru lepas abis study subjek elektrik..
erm boleh ar blaja agy dri subjek aircond yang x au pe bnde pown..
tapi study x abis agy....huhuhuh
baru smai bab8 dye smpai bab10.....adoi....
nie kes study x ikot jadual ar nie...
dalam jadual 3 ary abiyh kan satu buku
tapi semalam x study coz gi menggatal merayap kat pasal malam...adoi...
wan2x ape nak jadi.....hahahaha
yew larh biase aq study time lepas zuhur n lepas magrib....hahaha
erm tp x pe ar sbelum paper nie ad mase agy nak bace....hehehe

DURIAN!!!!!

adoi x suke nye kat DURIAN!!!
adoi leyh lak bapak aq bawak duria dri kampong
perrrgghhh mmg bau nye HARUM semerbak kat dlm umah nie...adoi..
x suke bau DURIAN.. bau nye leyh wat aq naek DEMAM...huhuh
ad gak orang kate kat aq "bajet owg putih x mkan durian"
wey ape nie dah aq x mkan durian dri kecik nak wat cam ne...
agy satu ad kew nak same kan owg x mkan durian gan owg putih...
ad gak owg putin makan durian....harap maklum...hhehe
ish macam mane nak kuar bilik nie klu bau nye dah terperap dlm rumah nie...adoi..
aq bukan benci durian cume x SUKE tau x...huhuhu
ad x durian yang x berbau...??? hehehe


Sabtu, 9 April 2011

PERCINTAAN JARAK JAUH

Berikut lima tips untuk mempertahankan hubungan ketika Anda berdua terpisahkan oleh jarak:

Tetap berhubungan setiap saat
Kunci mempertahankan hubungan cinta jarak jauh adalah tetap mengadakan hubungan terus menerus. Chatting, saling SMS, telepon atau email secara teratur adalah langkah yang dapat dilakukan sekalipun hanya untuk menceritakan hari-hari yang membosankan. Ini akan membuat Anda merasa seperti Anda bagian dari hidup masing-masing sekalipun Anda terpisah sejauh mana pun.

Tunjukkan padanya Anda perhatian
Jangan Tunjukkan padanya Anda perhatian biarkan jarak mencegah Anda menujukkan padanya Anda meberikan perhatian. Kirimi dia e-card yang lucu , hangat dan menyentuh atau kirim dia buku yang selalu dia inginkan membacanya. Ini akan menyentuhnya dan membiarkan dia tahu bahwa Anda tengah memikirkannya.

Jangan biarkan perselisihan hidup
Selalu cari penyelesaian segera mungkin ketika Anda berselisih kerana semakin lama dibiarkan, masalahnya akan semakin rumit. Jangan pernah menggantungkan pada masing-masing atau mengabaikan e-mailnya. Ketika Anda jauh, telepon dan e-mail menjadi jembatan buat Anda.

Bersemangat dan lakukan sesuatu milik Anda
Jangan menyia-nyiakan hidup hanya kerana dia jauh. Tetaplah pada rutin biasa atau mungkin lebih baik. Untuk semua kesempatan yang Anda batalkan atau ketika memutuskan tidak punya waktu kerana dia, sekarang saatnya untuk melakukan semua itu.

Realistis
Jangan harap dunia akan pindah ketika Anda akhirnya bersatu kembali. Ada banyak hal yang perlu dipahami. Ia telah berada di lingkungan yang berbeda sehingga pahamilah ia perlu waktu untuk beradapatasi kembali hidup di rumah bersama-sama. Sisihkan waktu dan saling bicara apa yang tengah terjadi. Walaupun ini adalah cara sensitif untuk memahami kehidupan masing-masing

MUTIARA KATA

"Hidup memerlukan pengorbanan. pengorbanan memerlukan perjuangan. perjuangan memerlukan ketabahan. ketabahan memerlukan keyakinan. keyakinan pula menentukan kejayaan. kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan."

"Kekecewaan mengajar kita erti kehidupan.Teruskan perjuangan kita walaupun terpaksa menghadapi rintangan demi rintangan dalam hidup."

"Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya."


"Harta yang paling menguntungkan ialah SABAR. Teman yang paling akrab adalah AMAL. Pengawal peribadi yang paling waspada DIAM. Bahasa yang paling manis SENYUM. Dan ibadah yang paling indah tentunya KHUSYUK



Jumaat, 8 April 2011

KENYATAAN ZAMAN SEKARANG

“Sebuah kisah benar..Abang mereka hanya melihat sahaja adik perempuan mereka dicabul kehormatannya di hadapan mereka sendiri!!”
oleh Zameer Fisabilillah pada pada 30hb September 2010 pukul 11.19 pagi

Pada suatu hari yang nyaman, dengan tiupan angin sepoi-sepoi bahasa, sebuah keluarga besar telah pergi picnic di tepi pantai. Keluarga ini merupakan keluarga yang kaya raya. Ada tauke balak, ada tauke minyak, ada tauke minyak sawit, ada tauke getah, ada tauke emas dan macam- macam lagi. Namun, tidak mungkin dalam satu bakul buah itu, semuanya elok, pasti ada jugak yang busuk.



Sebenarnya kehidupan adik-beradik ini mula goyah selepas bapa mereka dibunuh secara kejam di Turki. Kehidupan mereka mula bertelagah sesama sendiri. Bagi abang-abang yang kaya, mereka melupakan adik- adik mereka yang miskin. Bagi adik-adik yang mula belajar hidup berdikari, maka berusahalah mereka membantu adik-adik yang miskin itu semampunya sambil menempelak abang-abang mereka yang mula lupa diri.



Satu hari, semasa keluarga ini berpicnic, seorang adik perempuan mereka telah diculik dan telah dicabul dengan kejam. Perlakuan ini berlaku di depan khemah abang-abang yang kaya ini. Pencabulan si adik itu dilakukan oleh sekumpulan pendatang haram yang suka membuat kacau kehidupan orang lain. Adik-adik yang lemah ini hanya mampu memandang dengan kesayuan. Tetapi si abang-abang hanya melihat dengan keseronokan adik perempuan mereka dicabul kehormatannya di hadapan khemah mereka sendiri.



Tidak lama selepas itu pula, salah seorang adik lelaki mereka pula telah lemas dihanyut ombak. Salah seorang daripada mereka cuba menyelamatkan si adik yang lemas itu tetapi dihalang oleh abang atas alasan, marilah kita bawa berbincang dahulu. Jangan terburu-buru, bahaya!!! Akhirnya, di saat adik perempuan mereka diratah dengan penuh nafsu oleh sekumpulan pendatang haram itu, dan adik lelaki pula hampir kelemasan di tengah lautan, mereka telah duduk berbincang sambil makan makanan yang mewah-mewah dan minuman yang lazat-lazat.



Tajuk persidangan kita hari ini adalah, “Cara-cara menyelamatkan adik perempuan yang dirogol dan adik lelaki yang kelemasan.” Itulah kata si abang sulung selaku pengerusi majlis.

Adik-adik yang lebih muda dengan bersemangat hendak terus bergocoh dengan pendatang-pendatang haram tersebut, dan juga tanpa menghiraukan keselamatan, ingin sahaja terus menyelamatkan adik lelaki mereka yang semakin kelemasan itu. Tetapi dengan tenang si abang-abang berkata,”Inilah orang muda, suka sangat ikut perasaan.”

Cuba sikit hormat orang tua. Kita ambik jalan yang lebih berdiplomasi.” Akhirnya, si abang berjumpa dengan ketua pendatang haram tersebut.



“Ini resolusi kami. Jangan rogol adik kami lagi. Kalau nak sangat tubuh adik kami pun, cuba hentikan rogol tu dulu. Kita buat gencatan nafsu.” Maka mereka pun berbincang. Sambil berbincang itu, pencabulan terhadap adik perempuan itu masih berjalan sambil ditonton oleh adik- beradik yang lain.



Tentang si adik lelaki yang kelemasan, seorang dari mereka cuba mendapatkan bot penyelamat, tapi dihalang oleh abang yang lain.

“Hoi monyet…senyaplah… pengkhianat!” Getus hati si adik yang tidak puas hati kerana bot penyelamat yang ada telah dibocorkan oleh abang-abang mereka.

Akhirnya adik-adik berdarah muda telah diketepikan. Bagi si abang, adik berdarah muda merosakkan keadaan sahaja. Adik-adik muda ada yang dikenakan akta Ikut Suka Aku, dikhatankan buat kali kedua, dirosakkan khemahnya dan pelbagai lagi. Manakala, adik-adik perempuan muda pula ditakut-takutkan akan hilang kehormatannya.

Keadaan semakin genting. Adik-beradik tadi melakukan mesyuarat kononnya tergempar pula. Kali ni mereka agak sepakat. “Kami mengutuk sekeras-kerasnya tindakan pendatang haram mencabul adik perempuan kami.”



“Selamatkan adik kami yang kelemasan.”

Tetapi mereka hanya memasang banner di sepanjang pantai tersebut. Dengan harapan, ada orang yang akan membantu mereka. Adik perempuan mereka semakin terus dicabul. Pakaian adik perempuan mereka sudah tidak ada lagi di tubuh. Adik-beradik tadi hanya terus menonton drama cabul mencabul itu dari dekat selepas bermesyuarat yang kononnya tergempar itu.



Adik lelaki mereka pula sekiranya tadi tangannya kelihatan, kini seolah-olah sudah hampir mati. Hanya menunggu malaikat maut datang mengambil nyawa. Lalu, diangkatlah lagi banner “Selamatkanlah adik kami yang kelemasan” setinggi-tingginya dengan harapan ada orang lain yang membantu.

Bila melihat banner itu tidak berkesan. Mereka bermesyuarat lagi lalu mereka mengeluarkan banner yang baru. Yang lebih cantik dan mahal iaitu,”Adik perempuan terus dinodai. Adik lelaki sudah semakin hanyut di tengah lautan”… adik-beradik lain pula terus bermesyuarat dan mesyuarat untuk menghasilkan banner dengan wording yang lebih menarik….

Itulah kisah keluarga besar di satu tempat yang dirahsiakan namanya.



catatan :

+ adik perempuan itu bernama Palestin.

+ adik lelaki itu bernama Iraq.

+ abang-abang itu Pengerusi OIC & negara-negara Arab yang kaya raya

+ adik-adik yang senyap itu negara umat Islam yang membangun / mundur.

+ adik-adik yang berdarah muda itu gerakan-gerakan Islam

+ bapa yang mati dibunuh itu Khalifah Uthmaniyah

+ mesyuarat itu pula adalah mesyuarat OIC

+pendatang haram tersebut ialah Yahudi,Amerika Syarikat,Zionis dan sekutunya.

PETANDA DATANGNYA KIAMAT

1) Mengikut hadis,Umat Rasulullah akan hidup selama 1500 tahun. Sekarang sudah 1444 =1431+ 13 tahun hijrah. Melalui hadis ini,kita ketahui bahawa bumi akan bertahan dalam masa 56 tahun lagi. Jikalau ini benar, bumi akan kiamat pada tahun 2066.Wa Allahu alam, hanya ALLAH yang mengetahuinya. Maka sebagai manusia yang berakal dan beriman, sudah pastinya kita bersiap dan memperbaiki segala amal ibadah.

2) Planet Nibiru(Planet-X) adalah planet yang dimaksudkan oleh Rasulullah ? sebagai dua gerhana berlaku serentak yang memancarkan cahaya merah ke bumi.Planet Nibiru ini tidak menghentam bumi tetapi tarikan gravitinya yang sangat kuat akan menjahanamkan semua PANCARAN API yang terdapat pada bumi. TANDA-TANDA BESAR KIAMAT?OBJEK MERAH KELIHATAN DI LANGIT.Planet ini hanya akan lalu di antara bumi dan matahari dimana kecerahannya berwarna kemerah-merahan seakan-akan anak matahari. Sekiranya kehadiran planet besar ini melintas di antara orbit bumi & matahari,gelombang-gelombang pancaran akan keluar,dan menjahanamkan semua sistem-sistem dunia yang menggunakan elektronik atau pancaran api. Ini bermakna,apa sahaja jentera langit dan bumi,asalkan yang mempunyai saluran elektrik,akan dengan sendirinya tidak berfungsi,satelit, jet pejuang, kapal laut enjin fuel system, kereta api, motorsikal, kereta kebal, laptop,tenaga elektrik, handphone, playstation tidak akan berfungsi lagi,dan anda akan kembali ke zaman sebelum tibanya elektrik.Itu pun sekiranya anda masih hidup hasil dari peristiwa ini, kerana dianggarkan 2/3 penduduk bumi akan lenyap pada 2012 hasil dari tindak balas berbahaya antara bumi dan Planet-X.Benarlah kata-kata RASULULLAH s.a.w bahawa satu hari nanti bumi akan hancur dan satu zaman dipanggil back to ancient berlaku di mana segala teknologi pupus dan manusia akan kembali seperti zaman purba, berperang dengan pedang cara kuno,menunggang kuda sebagai satu medium pengangkutan...bersedialah kita umat islam...ALLAHHUAKBAR......



3) Dan dikatakan kuasa Israel akan mencapai puncaknya pada tahun 2011. Dan kuasanya akan jatuh semula dalam 11 tahun iaitu tahun 2022 disebabkan oleh penurunan semula Nabi Isa. Dan hadis mengatakan bahawa Nabi Isa hanya akan hidup selama 40 tahun dan dunia akan kiamat pada hari Nabi Isa wafat. Jikalau ini benar dunia akan kiamat pada tahun 2062. Dianggarkan bumi akan kiamat antara tahun 2062-2066.

4) Saintis telah menjumpai sebuah planet yang lebih kecil daripada bumi yang menghala ke arah bumi. Ia telah dianggarkan bahawa planet itu akan melanggar bumi pada tahun 2014. Amerika akan cuba untuk menukarkan orbit itu dengan menembaknya dengan sebuah roket. Dan saintis juga telah menjumpai sebuah planet yang juga akan menghentam bumi. Ia dianggarkan akan melanggar bumi dalam masa 55 tahun lagi. Dan planet ini lebih besar daripada bumi. Jikalau ini benar, dunia akan musnah pada tahun 2065.

Wallahu’alam.

Semua ini telah dikaji dan yang dipercayai paling tepat ialah hadis yang mengatakan bahawa umat Rasulullah akan bertahan selama 1500 tahun. Kita telah berada di bumi ini selama 1444 tahun. Cubalah anda kirakan sendiri.

Beribadatlah wahai umat Islam sekalian. Ini adalah antara berpuluh-puluh artikel yang sama di internet seperti ini. Dan jangan tunggu artikel seperti ini dikeluarkan baru kita nak buat amal. Perkara ini sudah diajar sejak kita kecil lagi. Kiamat pasti tiba, hanya orang yang leka dengan dunia sahaja yang akan rugi. Berhibur tidak salah tapi jangan lupa apa yang disuruh oleh Allah. Patuhi suruhan Allah dan tinggalkan yang mungkar. Sama- samalah kita doakan kesejahteraan untuk semua umat Islam.Amin......

Di Penghujung Senja

Di Penghujung Senja (cuba menghayati masej yang nak disampaikan)


Penat melangkah, akhirnya dia duduk berteleku menghadap lautan yang terbentang luas di hadapannya. Semenjak patah dahan berpaut, dia cuba menjadi sandaran adik-adiknya yang berlima itu.

Tiga tahun lepas, ketika ibu bapanya maut dalam kecelakaan jalan raya dan dia pula, hampir hilang nyawa dalam tragedi yang sama, berhempas pula dia cuba berdiri kembali dalam duka yang sangat menyakitkan itu. Saudara mara yang dahulu sentiasa bersama, mula membawa diri. Akhirnya, tinggal dia dan adik-adiknya yang masih kecil itu untuk meneruskan perjuangan dalam arus deras ini.

Segulung ijazah yang pernah digenggamnya juga tidak pernah membawanya ke mana. Hingga ke hari ini, dia masih mencari sebuah sinar harapan di hadapan lautan itu.

“Kak Aishah, tak mahu balik lagi? Kejap lagi dah masuk waktu Maghrib,” sapa Zahim sambil menyentuh bahunya lembut.

Terasa ada kasih sayang yang padu di kala sentuhan itu menyapa lembut bahunya. Dan tatkala hampir menitiskan mutiara jernih, Aishah menoleh dan sebuah senyuman diukir buat permata hatinya itu.

Hening pagi memberi satu sinar baru buat dirinya. Usai memanjat doa kerana masih diberi nyawa dan sebuah keluarga, dia turun ke laut untuk mencari sesuap nasi buat diri dan adik-adiknya.

Dan begitulah rutin hariannya setiap hari, hasil tangkapan dari laut yang kadang-kadang ada dan kadang-kadang tidak itu tidak pernah menjadi beban buat dirinya, malah dia bersyukur kerana masih berpeluang melihat senyuman di wajah adik-adiknya setiap kali dia pulang ke rumah. “Aishah!”

Suara garau itu menyapa lembut telinganya. Lama benar dia tidak mendengar suara itu menyapanya.

“Aishah…”

Terasa hampir benar suara itu dengan telinganya sehingga dia kaku seketika. Baki hasil tangkapan itu sudah siap dimasukkan ke dalam plastik. Itu sahaja yang tinggal buat santapan malam nanti.

“Aishah, aku di sini sayang.”

“Aku tak perlukan kau, Azlan. Dunia aku yang kecil ini tak layak menyambut kau,” balasnya lembut tetapi cukup untuk menyedari kedudukannya di samping lelaki itu.

Berjuta kali dia cuba menjauhkan diri daripada lelaki yang bernama Mohd Azlan Iskandar itu tetapi cubaannya tidak pernah berjaya.

Benar, hatinya tertarik pada budi bahasa lelaki itu tetapi malang sekali, terlalu banyak yang perlu difikirkan selain kehendak hatinya.

“Aishah…”

“Lan, aku mohon pengertian kau, Lan. Aku punya tanggungjawab besar. Banyak yang aku perlu fikirkan selain daripada diriku. Aku tak pernah layak berganding dengan kau Lan,” beritahunya perlahan.

Dia tahu, pasar ikan itu bukan untuk lelaki ternama seperti Azlan. Lelaki itu biasa hidup dalam kemewahan sedang dirinya pula, hanya layak menjalani kehidupan itu.

“Aishah, kau tak pernah mahu terima hakikat, aku bukan seperti yang kau sangka. Kau tak pernah beri aku peluang untuk terima dirimu seadanya.”

“Aku balik dulu, Lan. Aku doakan kau bertemu insan yang menyayangi dirimu seadanya.”

Dan seperti selalu, dia meninggalkan lelaki itu terpinga-pinga. Sedaya yang mungkin dia cuba membuang wajah lelaki itu sehingga dia tiba di rumahnya.

Dingin malam mengajaknya melihat keadaan adik-adiknya yang sedang lena diulit mimpi. Dia mengukir senyuman bila dilihatnya kaki Iman berada di atas perut Hakimi.

Lantas dengan cermat, dia membetulkan kedudukan adik-adiknya. Dan seperti selalu, dia mengucup lembut dahi adik-adiknya itu.

“Maafkan akak, Angah, Shahrul, Iman, Hakimi, Zahim. Buat masa ini, hanya ini yang mampu akak sediakan buat kalian semua. Akak tahu, hidup kalian tidak sempurna kerana akak tapi akak akan usahakan yang terbaik buat kalian semua.”

Tanpa diduga, air mata Angah merembes keluar dari kelopak mata yang tertutup rapat itu. Aishah yang masih tidak menjangka reaksi Angah ketika itu, terpaku di situ tetapi tidak lama. Angah bangun dan terus memeluknya sambil menangis teresak-esak.

“Kak Aishah dah banyak berkorban untuk Angah dan adik-adik. Dulu kak Aishah koma dua minggu, kaki patah tapi kak Aishah tak pernah merungut. Mana ada orang perempuan nak jadi nelayan? Tapi kak Aisyah buat, Angah tak tahu macam mana nak balas jasa kak Aishah.”

Dengan lembut, bahu adiknya itu diusap. Semenjak kehilangan arwah emak dan ayahnya, tidak pernah sekalipun air matanya menitis dan dia tidak akan membenarkan air matanya jatuh walaupun dia berasa hiba yang teramat ketika ini. Tidak akan sekali, dia mengaku kalah di hadapan adik-adiknya.

“Akak tak mahu Angah menangis, apa yang akak buat, itu memang untuk adik-adik. Yang akak harapkan, adik-adik berjaya supaya tak perlu jadi nelayan macam akak.”

Ketika pulang dari laut tengah hari itu, Aishah segera menurunkan hasil tangkapannya ke darat. Belum sempat dia menambat perahu, adik-adiknya sudah menanti di kaki air.

“Kak Aishah!”

Lambaian adik-adiknya menggamit Aishah supaya segera menghampiri mereka.

“Kenapa Kimi?”

“Kak Aishah dapat surat,” kata Hakimi sambil menyerahkan sekeping sampul berwarna coklat kepadanya.

Sebenarnya, sudah sekian lama dia tidak menerima sebarang surat dari sesiapapun terutama daripada syarikat swasta kerana sejak enam bulan yang lalu, dia mula menumpukan sepenuh masa kepada kerja menangkap ikan.

“Sukacita dimaklumkan bahawa anda telah ditawarkan jawatan sebagai Pereka Bentuk Dalaman. Sila lapor diri…”

Seakan tidak percaya dengan isi kandungan surat yang baru dibacanya sebentar tadi, Aishah membaca semula isi surat itu.

“Cubit akan sekali Kimi,” pintanya, membuatkan Hakimi menjadi sedikit terkejut.

Lama Hakimi memandang wajahnya, seakan meminta satu kepastian.

“Kenapa kak?”

“Akak dapat kerja, Kimi.”

“Alhamdulillah.”

Mendengar ungkapan tanda bersyukur itu, Aishah seakan terjaga daripada mimpinya. Dalam hati dia mengucapkan perkataan yang sama. Isnin depan dia perlu melapor diri, ini bermakna, dia perlu berhijrah ke kota jika ingin menerima tawaran itu.

Bagaimana dengan rumah peninggalan arwah emak dan ayahnya itu? Bagaimana dengan perahu yang ditinggalkan untuknya menyambung hidup? Bagaimana pula dengan persekolahan adik-adiknya?

“Kak Aishah.”

“Kita balik rumah dulu, Kimi.”

Sebuah senyuman manis dihulur buat adiknya dan persoalan yang masih bersarang di dalam benaknya dibiarkan sahaja seperti mana angin laut itu berlalu.

Aishah terdiam saat ibu Azlan datang membawa lamaran untuknya. Lama dia menyepi diri. Sedar kekurangan diri yang terlalu banyak itu, dia hanya mampu menundukkan wajahnya sahaja.

“Aishah…”

“Makcik, saya anak yatim piatu, jauh saya dengan Azlan macam pipit dengan enggang. Azlan berhak dapat gadis yang lebih baik daripada saya,” jelasnya, perlahan.

Lelaki itu mula dikenalinya sejak tiga tahun setengah yang lalu. Mereka bertemu secara kebetulan, ketika itu Azlan salah seorang ahli panel temu duga di sebuah firma reka bentuk dalaman. Walaupun tidak berjaya mendapat tempat di firma itu, namun Azlan kerap menghubunginya.

Pertama kali, ketika bersemuka dengan lelaki itu, Azlan terus menyatakan hasrat hatinya hendak menyunting Aishah sebagai suri hidupnya dan dia, terang-terangan melabel lelaki itu sebagai gila.

Sejak awal dahulu hingga kini, walaupun Azlan kerap membantunya, tidak pernah barang sekali dia melayan lelaki itu dengan sewajarnya. Kerap kali dia menolak hasrat lelaki itu, walaupun dia amat menyenangi sikap Azlan yang nyata jujur dan ikhlas hendak menyunting dirinya sebagai teman hidup lelaki itu. Dan Azlan pula, tidak pernah sekalipun mengalah dengan dirinya walaupun ditolak berkali-kali.

“Aishah, kita semua tak ada beza pun. Di sisi Allah, iman dan takwa sahaja yang membezakan kita. Azlan pilih Aishah sebab apa yang ada pada diri Aishah. Makcik yakin dan pasti, pilihan Azlan tepat.”

“Aishah ada adik-adik, makcik. Adik-adik Aishah tanggungjawab Aishah. Aishah tak mahu berpisah dengan adik-adik. Hanya adik-adik harta Aishah dunia akhirat. Kalau Aishah mengguris perasaan makcik, Aishah minta maaf tapi Aishah cukup bimbang kalau Azlan atau sesiapa sahaja tak dapat terima adik-adik Aishah. Adik Aishah bukan seorang tapi lima orang, makcik.”

Perlahan dia meluahkan kebimbangannya. Selepas itu, lama dia menyepi sebelum menyambung kembali bicaranya.

“Aishah tahu selepas berkahwin, tanggungjawab Aishah hanya pada suami tapi adik-adik Aishah ini bagaimana, makcik? Tak sanggup Aishah hendak membiarkan mereka terkapai. Sebab itu Aishah mengharapkan pertimbangan Azlan atau sesiapa sahaja. Aishah mahu jaga adik-adik Aishah sampai mereka berjaya dalam hidup, makcik. Aishah akan jaga mereka sehingga mereka tak perlukan Aishah lagi.”

“Kalau begitu, Angah dan adik-adik tak perlukan kak Aishah lagi. Kami boleh hidup tanpa kak Aishah. Kak Aishah berkahwinlah. Angah tahu abang Azlan baik. Tak akan ada orang yang lebih baik selain abang Azlan yang boleh jaga kak Aishah sepanjang hayat. Kak Aishah tak perlu bimbangkan kami sebab kami dah besar. Kalau kak Aishah yang perempuan boleh turun ke laut, tangkap ikan untuk sara kami, kenapa Angah yang lelaki ini tak boleh tangkap ikan untuk teruskan hidup?” tutur Angah perlahan tetapi cukup untuk menyentap perasaan halusnya.

Selama ini dia berjaya menutup rasa sedihnya tetapi tidak pada hari ini. Kata-kata Angah terkesan hingga ke hati. Tanpa malu dan rasa bersalah, dia menitiskan air mata di hadapan Hajah Normah.

Aishah membulatkan tekad. Tawaran sebagai pereka bentuk dalaman di firma Indah Sejarah akan ditolaknya. Hampir seminggu memikirkannya, dikuatkan lagi dengan petunjuk yang diterimanya selepas tiga malam menunaikan solat istikharah, dia nekad.

Mungkin itu yang terbaik buat diri dan adik-adiknya. Dengan jumlah simpanan yang sudah melebihi lima ribu ringgit, dia tahu dia boleh mengusahakan sebuah perniagaan secara kecil-kecilan. Sudah tiba masa dia perlu bangkit secara perlahan-lahan untuk membina masa depan yang lebih cemerlang.

“Aishah.”

Namanya diseru perlahan. Aishah tergamam melihat keadaan Azlan yang tidak begitu terurus ketika itu.

“Azlan, kau kenapa?”

“Aku rindukan kau, Aishah.”

“Azlan…”

“Kenapa kau tak pernah beri aku peluang, Aishah?”

“Aku tak layak untuk sesiapapun, Azlan. Aku tak layak bagi peluang pada sesiapapun,” jawabnya perlahan.

Sehingga kini, dia masih belum dapat memberi segala kebahagiaan kepada adik-adiknya dan bagaimana dia mampu mencari kebahagiaan buat dirinya?

“Aku sayangkan kau, Aishah. Kau tahu aku ikhlas ingin jadikan kau sebagai isteriku dunia akhirat dan kau juga tahu aku tidak akan sesekali mengabaikan adik-adikmu.”

Tulus pengakuan itu kedengaran di telinganya. Azlan menghampirinya dan dia semakin lama semakin dapat dilihat betapa lemahnya lelaki itu ketika ini. Azlan sakitkah?

“Aku sayangkan kau, Aishah. Dunia akhirat aku sayangkan kau. Aku harap Aishah, besar harapanku agar kau sudi jadi isteriku, dunia akhirat.”

Tidak sempat dia menjawab, lelaki itu rebah di hujung kakinya. Mata itu terpejam rapat hingga dia cemas tiba-tiba.

Hampir dua tahun berlalu dan kini, perniagaan keropok lekor yang diusahakannya secara kecil-kecilan telah mula berkembang. Berkat usahanya dan juga sokongan keluarganya, perniagaannya semakin maju.

“Ibu…,” panggil Zulaikha.

Larian si kecil itu menghiburkan hatinya. Bengkang bengkok lariannya ketika itu dia dikejar oleh ayahnya, Mohd Azlan Iskandar. Teringat saat lelaki itu rebah ketika melamarnya dua tahun yang lepas.

Menggeletar seluruh tubuhnya saat itu. Selepas dibawa ke hospital, baru dia tahu lelaki itu diserang demam denggi. Semenjak itu, baru dia belajar mengenal erti kasih terhadap Azlan.

Baru dia sedar yang dia sangat memerlukan lelaki itu dalam seluruh kehidupannya. Dan apabila Azlan mulai pulih, tanpa berselindung dia mengakui perasaan sayangnya terhadap Azlan.

Dan kini, selepas dua tahun menjadi suri hidup Azlan, mereka dianugerahkan seorang puteri. Dia tidak lagi turun ke laut sebaliknya dia kini giat menjalankan perusahaan keropok lekor berkat sokongan Azlan dan keluarga mertuanya. Angah? Alhamdulillah, Angah kini sedang buat persediaan untuk menyambung pelajaran dalam bidang perubatan di Ireland.

Shahrul sedang belajar di MRSM Terendak manakala Iman belajar di Sekolah Menengah Sains Sultan Ahmad Shah, Kuantan. Yang setia berada di sampingnya ketika ini adalah Kimi dan Zahim kerana masing-masing berada di sekolah rendah. Alhamdulillah, dia punya sebuah keluarga yang cukup sempurna.

“Ibu, ayah!” Jerit Zulaikha sambil merangkul kakinya.

Aishah ketawa kecil sambil mendukung Zulaikha yang sungguh agresif kerana mahu mengelak daripada usikan ayahnya. Azlan menghampiri Aishah sambil memaut pinggangnya. Hidung si kecil itu dicuit beberapa kali.

“Abang kuat sangat menyakat Zulaikha.”

“Anak abang ni comel, Aishah. Abang geram nak cubit selalu.”

“Terima kasih Aishah sebab sudi terima abang dalam hidup Aishah. Terima kasih juga pada Aishah sebab selalu buat abang rasa sempurna. Terima kasih untuk segala-galanya.”

Tulus kata-kata itu dibisikkan ke telinganya. Hanya sebuah senyuman diukir buat suami tercinta. Dalam hati, tidak putus dia berdoa supaya bahagian di dunia dan akhirat sentiasa menjadi miliknya dan suami.

“Pagi esok kita ziarah kubur arwah mak dengan ayah ya abang?”

Tiada jawapan selain rangkulan di pinggangnya yang semakin erat. Suara si kecil itupun semakin ceria bila si ayah setia mengusiknya. Aishah tidak perlu meneka kerana jawapan yang dimahukannya sudah pasti di sebalik senyuman itu.

final exam

sekarang nie aq mula dengan study week, 2 minggu sebelum final exam
bnyak bndy kne blaja lagi...
final start 16,17,25,26
ad 4 paper jewh
16/4= math
17/4= aircond
25/4= plumbing services
26/4= electric services
sumpah mmg cuak gak ar subjek aiircond, dah ar x blaja ape-ape..adoi

selama cuti nie rndu lak kat owg tersayang...huhuhu
erm tp nakk wat cam ne study tetap study
rndu tetap rndu
(halangan bukan penghalang untuk berjaya)
not study hard but study smart
kualiti bukan kuantiti.

SIRI BERCAKAP DENGAN JIN...



errmmm lame nya x update blog nie..
mybe bz sngat kot ye larh dan masuk sem 2 nie sibok skit ar mcm bnde nak kene buat
assigment, test, quiz mcm2 agy ar...

sebenarnye aq nak cite sal buku nie bez sngat
tajuk buku 2 BERCAKAP DENGAN JIN tulisan TAMAR JALIS...
buku ni ad bnyak siri agak2 aq ad siri1-266 tu yang aq tau..
cite dye mengisahkan seorang pemuda name TAMAR yang tingal gan DATUK dye dalam siri nie berkisah sekitar tahun 1960 lame dah
hidup tamar penuh dengan kehidupan mistik bersama dengan datuk dye.
kire datuk dye nie pndai sikit dengan ilmu2 mistik nie..
tapi cite nie tidak meyimpang dengan ajaran islam tapi tamar dan datuk dye berpegang teguh dengan ajaran islam..
nak tau lebih lanjut sila bace siri ini...