Ahad, 31 Julai 2011

RAMADHAN

assalamualaikum wbt
wah2x lame nye aq x update blog....
bukan x nak update tapi bz sikit assigment belambak maklum ar student...
nie nak cite pasal ramadham...
pejam celik, pejam celik esok dah nak masuk 1 ramadhan...
malam nie terawih ar...heheheh diharapkan ramadhan nie jadi yang lebih baik dari yang sebelumnya...
harap dapat mengharungi segala cabaran di ramadhan kali nie...

nak masuk ramadhan ni aq nak mnx maaf kat sume owg larh andai ad buat kesalahan yang senyaja dan yang x disenyajakan...
kita sume manusia yang lemah sering buat kesalahan...
kita patut bermaafan sesama manusia...
ok lah cukup smpai situ...
smbung buat assigmnet ... =)

Khamis, 7 Julai 2011

TEKA-TEKI TAHAP Albert Einstein

Albert Einstein telah menyusun dan membuat teka-teki ini pada beradab dahulu. Teka teki ini adalah berdasarkan logikal dan bukannya "trick" semata. Mengikut Einstein, 98% penduduk dunia tidak dapat memecahkan teka-teki ini. Adakah kita termasuk dalam baki golongan 2% yang mendapat jawapan itu ??


SOALANNYA/TEKA-TEKI:

Ada 5 buah rumah yang masing-masing memiliki warna berbeza.
Setiap rumah diami seorang lelaki dengan warganegara yang berbeza-beza.
Setiap penghuni menyukai sejenis minuman tertentu.
Merokok jenama rokok tertentu dan
Memelihara jenis haiwan tertentu.
Tidak ada satupun dari kelima orang tersebut yang minum minuman yang sama,
Merokok jenama rokok yang sama dan
Memelihara haiwan yang sama seperti penghuni yang lain.
Jdi siapakah yang memelihara IKAN??

PETUNJUK/KLU/FORMULA:


  1. Orang England tinggal di dalam rumah berwarna merah.
  2. Orang Sweden memelihara anjing.
  3. Orang Denmark suka minum teh.
  4. Rumah berwarna hijau berada tepat disebelah kiri rumah berwarna putih.
  5. Penghuni rumah berwarna hijau suka minum kopi.
  6. Orang yang menghisap rokok PallMall memelihara burung.
  7. Penghuni rumah yang terletak di tengah-tengah suka minum susu.
  8. Penghuni rumah berwarna kuning menghisap rokok Dunhill.
  9. Orang Norway tinggal dirumah pertama.
  10. Orang yang menghisap rokok Marlboro tinggal disebelah orang yang memelihara kucing.
  11. Orang yang memelihara kuda tinggal disebelah orang yang menghisap rokok Dunhill.
  12. Orang yang menghisap rokok Winfield suka minum bir.
  13. Disebelah rumah berwarna biru adalah tempat tinggal orang Norway.
  14. Orang Jerman menghisap rokok Rothmans.
  15. Orang yang menghisap rokok Marlboro berjiran dengan orang yang minum air.

p/s: sape tau jawapan nye kita kongsi2 larh sebab aq pown x tau jawapan nye agy....heheheh



Selasa, 5 Julai 2011

origami


mase cuti2 nie habiskan lah mase dengan bende2 yang berfaedah contohnye origami nie...
sebenarnya origami nie boleh wat kowg jadi lagi kretif... kire2 okeyh ar 2 kowg juz lipat2 kertas je and than hasilnya kowg leyh wat hiasan kat bilik kew kat rumah kew....
sebenarnya aku nakk cite cuti2 nie aq wat origami gak tapi x larh sehandal owg yang expert...
aq pown blaja kat YOUTUBE jewh...hehehe
setakat nie baru wat lotus flower, swan, butterfly n 2, 3 jenis bunge agy...hehehe
klu kowg rase berminat leyh ar try2 origami nie...
hehehehe







Sabtu, 2 Julai 2011

MANGGA / mempelam


Assalamualaikum

hari nie aq nak cite pasal mangga.... mangga..??
mangga yang kunci 2 kew..?? bukan larh nie buah mangga..
tentu ramai yang suke mangga yang warne kuning 2 kan... sebabnya..?? tentunya rasanya manis..
tapi kat sini aq bukan nak cite buah mangga yang kuning 2 tapi aq nak cite tentang buah mangga muda/ mangga ijau 2...
2 yang unik nye...haha aq lebih suke mangga muda 2 dari mangga kuning sebabnya rase nye masam.. kalu nak tau aq mmg suke bnde2 yang masam nie.... nak2 lagi mangga kan..
aq mangga muda ade banyak jenis gak... tapi yang aq suke yang name mempelam 2...
yang buah dye kecik2 je.... biase ade banyak tanam kat sawah larh...
bukan yang slalu ad kat depan2 rumah 2....
part yang aq paling suke 2 mempelam yang leyh bukak biji 2...
kire cam leyh tanggal kan biji bile kita belah buah 2... perrrgggh masam nye bukan kepalang... tapi 2 yang buat sedap 2.... cicah lak gan kicap n campur gan cili api skit.... perrggghhh mmg terbaek ar... mmg ramai yang kate aq nie mengidam kew bile aq mintak izin nak ambik buah 2.... aqq kate balik mmg dah kegemaran...hehehe
ingat owg mengidam je kew makan mempelam... abis yang buat rojak 2...??? hahahaha
tepuk dada tanye selera, diri masing2 ad kegemaran yang berlainlah itulah yang menjadikan seseorang itu unik...hehehe









Kanak- Kanak 13 tahun Cipta Laman Sosial Saingi Facebook




Tahukah anda seorang kanak-kanak berusia 13 tahun telah menggemparkan dunia internet kerana telah mencipta satu laman sosial mirip Facebook dan mendapat sambutan yang menggalakkan .Apa yang lebih membanggakan lagi ialah kanak-kanak itu adalah saudara seislam kita dari Indonesia. Mengikut maklumat dari blog http://www.penmerahpenbiru.com,laman tersebut berjaya menarik hampir sejuta pengunjung sehari.

Muhamad Yahya Harlan, 13 tahun telah mencipta Jaringan Laman Sosial menyerupai Facebook yang dikenali sebagai salingsapa.com. Menurut beliau, konsep laman sosial ciptaannya mempunyai ciri - ciri tambahan yang lebih baik lagi.

Muhamad Yahya yang belajar di Sekolah Alam Bandung hanya menyiapkan Laman Sosial tersebut dalam masa sebulan.

"alhamdulillah, sehari kemaren salingsapa.com di-hit hampir 1 juta kali, dari 59 negara, SUBHANALLAH, ALHAMDULILLAH, ALLAHU AKBAR. HAADZA MIN FADLI RABBIY . Semoga Salingsapa bisa menjadi jalan kebaikan buat kita semua, menjalin silaturrahmi danmengakses cahaya hidayah Allah. Tolong ajak teman dan saudara saudaranya untuk sgin up di SalingSapa.com ini ya ? semoga dicatatkan Allah sebagai amal shaleh, amiiin"

sumber: http://takmungkinbenar.blogspot.com

Jumaat, 1 Julai 2011

IMAM MUDA 2



Assalamualaikum wbt

alhamdulillah berakhir sudah program imam muda 2.. seperti program imam muda musin pertama
dua peserta yang ke peringkat akhir iaitu imam muda HASSAN dan imam muda NAZRUL
kedua-duanya mempunyai bakat yang cukup hebat... masyaAllah
dan hanya seorang sahaja yang bergelar juara imam muda musin ke2...
juara yang diumumkan adalah IMAM MUDA HASSAN

di sini ada serba sikit biodata/maklumat tentang imam muda HASSAN
Seorang Graduasi Jurusan Ilmu Wahyu dalam pengkhususan Al-Quran dan Hadis, Universiti Islam Antarabangsa, Malaysia. Dilahirkan di Sungai Wangi, Ayer Tawar, Perak pada 17 Februari 1985 dan merupakan anak kelapan daripada 9 beradik. Memulakan pendidikan awal di Sekolah Rendah Sungai Wangi dan seterusnya melanjutkan pelajaran di peingkat menengah di Sekolah Menengah Agama Izzuddin Shah, Ipoh Perak.
Seorang Pensyarah di Kolej Islam Antarabangsa dan merupakan Imam sambilan di Surau al-Iman, Kemensah Height, Gombak Selangor dan merupakan Ustaz al-Quran di sekitar kawasan Lembah Kelang. Berpengalaman luas dalam bidang taranum dan merupakan salah seorang peserta akhir Akademi Al-Quran musim ke-empat. Pernah menganggotai sebuah kumpulan nasyid pada seketika dahulu. Sering mendapat undangan untuk membuat persembahan nasyid dan taranum di sekitar Lembah Kelang. Mempunyai minat yang tidak berbelah bahagi dalam jurusan agama terutamanya dalam mengkaji aplikasi-aplikasi ayat al-Quran didalam realiti sains dan kehidupan.