Rabu, 29 Jun 2011

Senarai Game Menghina Islam


1) Devil May Cry 3
Satu permainan komputer yang digilai remaja negara ini dikhuatiri boleh menjejaskan akidah pemainnya kerana ia mengandungi elemen menghina Islam apabila memaparkan kalimah Allah dan Kaabah.
Pemain permainan itu didakyah kononnya mereka berjihad untuk menentang syaitan kerana dikehendaki menewaskan makhluk itu untuk menembusi 12 pintu sebelum ‘penghulu syaitan’ menanti mereka di pintu terakhir iaitu pintu Kaabah.
Elemen penghinaan ke atas Islam jelas tertera apabila kalimah Allah dipaparkan di setiap pintu yang dikawal syaitan termasuklah di pintu kaabah.
Difahamkan, permintaan tinggi terhadap permainan itu menyebabkan pihak pengeluar kini sudah mengeluarkan empat edisi bagi permainan berkenaan sejak mula memasarkannya pertengahan tahun lalu.

Tokoh agama yang juga penceramah bebas, Hassan Mahmud Al-Hafiz menyifatkan permainan komputer itu satu penghinaan melampau kepada umat Islam kerana kaabah adalah kiblat dan tempat suci, begitu juga dengan kalimah Allah yang tidak boleh dijadikan bahan permainan sesuka hati.
Satu adegan dalam game tersebut dipaparkan pintu kaabah sebagai pintu yang menghubungkan di antara dunia syaitan dan dunia nyata dan yang membukakan pintu tersebut adalah karaker c.g.i. yang telah menyerahkan diri pada kuasa ilmu hitam yang sememangnya Islam melarang amalan itu.

Ayat karaker c.g.i. itu ada membaca ayat, kalau tak silap lebih kurang begini permulaannya.

(Diterjemahkan dalam bahasa Melayu)
"wahai pintu yang menghubungkan dunia kegelapan"

dan karaker itu membaca ayat itu didalam kitab yang dipegangnya. Kalau tak silap kitab bible. Pasal di akhir scene karaker tersebut ada menyebut 7 ayat kemusnahan yg tercatit didalam bible.

"Wrath, Sloth, Lust, Gluttony, Greed, Pride dan akhir sekali Envy"

|Kalimah Allah pada pintu dalam permainan tersebut|

2) Clive Barker Undying
Permainan ini mengisahkan tentang perlawanan dengan syaitan. Tetapi ianya memberi gambaran keadaan dalam istana yang didiami syaitan itu terdapat nama-nama Allah di dinding istana tersebut. Ini seolah-olah menggambarkan bahawa sesiapa yang menyembah Allah itu adalah sekutu syaitan.
Berita mengenai permainan ini dirampas : Permainan Undying dirampas kerana hina IslamPERISIAN permainan komputer Clive Barker, Undying telah dirampas dalam operasi di sebuah pusat beli-belah di Kelang baru-baru ini kerana memaparkan beberapa perkataan dipercayai dipetik daripada al-Quran. Penolong Pengarah Penyelidikan dan Pembangunan, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Abdul Malek Ramli, berkata pihaknya merampas 50 keping cakera padat dari tiga premis di pusat beli-belah itu, hasil maklumat orang awam. Permainan itu mengisahkan watak utama, Clive Baker mengunjungi istana yang penuh ukiran artistik bercorak Islam termasuk ayat Al-Quran, yang dikuasai hantu dan syaitan.Pemain permainan itu, menerusi watak Clive Baker perlu membunuh semua hantu dan syaitan bagi memperolehi sejenis tangkal bagi menghidupkan semula pemilik istana. Dalam laporan eMedia/Berita Harian yang disiarkan baru-baru ini Abdul Malek berkata, perisian cakera padat dipercayai cetak rompak yang dijual dengan harga RM10 itu, menggambarkan seolah-olah Islam berkompromi dengan syaitan.Jika terbeli, beliau berkata, ibu bapa beragama Islam dinasihati memulangkan cakera padat itu kepada JAIS kerana ia boleh menpengaruhi kanak-kanak, selain menyalahi undang-undang.Mengikut Seksyen 10 Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995, mana-mana orang Islam yang memiliki, menyimpan atau menjual bahan menghina Islam boleh dipenjara maksimum lima tahun atau denda RM5,000 ataupun kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan. Hukuman bagi orang bukan Islam yang terbukti menyimpan, menjual atau memiliki bahan itu, akan dirujuk kepada Kementerian Dalam Negeri.Abdul Malek berkata, JAIS juga menerima dakwaan orang awam mengatakan, perkataan Allah dalam abjad jawi, timbul setiap kali Clive membunuh syaitan tertentu. “Jais masih menjalankan siasatan lanjut mengenai perisian itu dan ia mungkin mengambil masa tetapi serbuan terhadap premis lain akan dibuat secepat mungkin,” katanya. 3) Zack And Wiki

Luahan dari seorang gamer Wii :Sebagai Avid seorang gamer Wii, saya sedang melihat trailer video game ini dan beberapa gameplay dari Zack and Wiki. Saya dibesarkan dalam sebuah keluarga Muslim dan melawat Pakistan beberapa kali. Oleh kerana itu, saya boleh mengatakan bahawa pada minit ke 0:20 dan 0:44 saat dalam video ini, anda boleh mendengar penghuni pulau sedang berdoa dengan suara panggilan Muslim untuk berdoa, "Allahu Akbar", dan kemudian meniru cara doa. Aneh dan agak mengerikan, saya sangat berharap laungan itu bersifat sementara sebelum diganti ke suara lain. Walaubagaimanapun, mengapa game tersebut dapat tempat pertama di sana?

Note: Pembaca boleh mendengar laungan "Allahu Akbar" pada minit ke 0:20 dan 0:44 pada video dibawah.

Tindakan yang dibuat :
The Council of American-Islamic Relations (CAIR) has announced that Capcom has removed what CAIR calls a "common Islamic phrase" from Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure on the Wii. The phrase's removal comes following complaints from CAIR and others.

The phrase in question is "Allahu akbar" ("God is most Great"), an Arab phrase frequently used in prayer. The phrase came to CAIR and several complainants' attention after it appeared in a promotional video for the game.
A Capcom representative told CAIR, "We have already contacted the team working on the game, and the phrase has been removed from the game and will not be heard in future videos released to the public."
"We appreciated Capcom's willingness to address Muslim concerns about the use of a religious phrase in an inappropriate context and applaud the company's swift response.4) Prince of Persia
Prince Of Persia Pedang pada watak tu ada tulisan Kaligrafi Arabic Alphabatic yang diatasnya ditulis,
"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun"
(Sabda Rasulullah SAW)


"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar" (Surah Al- Ahzab:71)

Jika kita bermain permainan ini bermaksud kita juga menyokong apa yang mereka cuba sampaikan dan mereka lakukan. Justeru, semoga dapat disampaikan kepada saudara-saudara kita di luar sana.

5) Counter Strike Condition Zero Deleted Scene
Counter Strike Condition Zero Deleted First Stage dia. Kita kena tembak dengan askar-askar yang beragama Islam. Kalau kita sedar, masa kita tembak tu kita boleh dengar askar yang kena tembak menjerit "ALLAHUAKBAR" & "JIHADD".

6) Stronghold Crusader
Permainan Perang Salib. Pemain memain watak sebagai Crusader dan menentang musuhnya iaitu adalah orang Arab, dan ketika perang Salib, orang Arab semestinya orang Islam.

7) Guitar Hero 3 Legends Of Rock


Tidak cukup dengan karikatur dan filem pendek Fitna yang menghina kesucian Islam. Datang pula game komputer yang menghina kalimah Allah SWT. Kali ini game Guitar Hero 3 telah menghina kalimah Allah SWT. Guitar Hero 3 adalah permainan komputer yang memainkan lagu-lagu rock klasik.
Lihatlah bagaimana paparan kalimah Allah ini telah dijadikan paparan lantai dan kemudian dipijak-pijak oleh makhluk yang berupa “syaitan” bermain gitar. Sungguh biadap game ini. Game ini dibangunkan oleh syarikat Neversoft dan dikeluarkan oleh Activision dan RedOctane. Neversoft adalah sebuah syarikat pembangunan video game yang berpangkalan di Amerika Syarikat. Dimiliki oleh Joel Jewett (berasal dari Montana, Amerika) bersama dengan Chris Ward dan Mick West. Chris dan Mick kedua-duanya berasal dari Yorkshire, England.
Jika kita tidak teliti, kita tidak akan perasan paparan kalimah Allah SWT ini. Pada sesiapa yang melihat permainan komputer ini sila uninstall game ini. Sungguh halus permainan golongan Yahudi dan Nasara untuk menyesatkan orang Islam. Waspadalah kita sebelum membeli mana-mana permainan komputer.
AZRINIZAM IBRAHIM
Presiden Gabungan Pemimpin Mahasiswa Malaysia

Ada dua kemungkinan di sini :

a) Penghinaan Senyap
Memang sengaja menyelitkan unsur penghinaan.b) Zodiak VirgoJika zodiak Virgo diterbalikkan 180 darjah, maka jadilah seperti bentuk dalam gambar tadi.
Zodiak Virgo:


Zodiak Virgo diterbalikkan 180 darjah:


Adakah simbol di dalam video game ini hanyalah zodiak Virgo yang terbalik atau memang sengaja menghina Islam?

8) Resident Evil 4
Sebuah lagi game yang menghina Islam ialah Resident Evil 4. Resident Evil 4 merupakan game berdasarkan bahayanya biologi iaitu virus dan zombie. Ringkasnya, misi game ini adalah untuk menyelamatkan anak presiden Amerika yang diculik oleh kumpulan yang bernama "Los Illuminados".Los Illuminados bermaksud The Illuminated. Gambar berikutnya adalah lambang illuminati pada permainan tersebut.
|Lambang illuminati pada loket atau tangkal tersebut|
|Screenshot dari gameplay Resident Evil 4|
|Zoom pada pintu tersebut|
Sedarkah anda apa yang tidak kena dengan gambar di atas?. Jika pembaca ingin tahu itulah pintu Omar Bin Khattab, Masjid Nabawi, Madina. Bagaimana ia boleh tersesat dalam game ni pula.
|Pintu Omar Bin Khattab, Masjid Nabawi|
Apa yang lebih teruk lagi ialah pintu tersebut telah di Illuminati-kan. Lihat gambar di bawah ini.
|Perbezaan pintu dalam game dengan realiti|
|Selepas meletakkan logo illuminati game tersebut|
Game ini turut dikeluarkan oleh CAPCOM bersama Devil May Cry. Tidak pasti pula apakah punca warga Jepun ini tidak berpuas hati dengan umat Islam.
9) Dante's Inferno
Dante’s Inferno adalah game mengenai seorang karakter yang ingin menamatkan misinya yang dilakukan dalam neraka membolehkan pemain membuat pilihan sama ada mahu memusnah atau menyucikan roh manusia dikutuk menggunakan cahaya salib untuk dihantar ke syurga. Game ini menggunakan tempat neraka yang diilustrasikan terbahagi kepada sembilan tingkat lingkaran (Circles Of Hell) dengan mengikut dosa pada setiap manusia, seperti Lust, Gluttony, Greed, Anger,Violence, dan lain sebagainya. Dante adalah karakter yang di adaptasikan dari nama Dante Alighieri, seorang penyair abad ke-14, iaitu seorang pejuang di masa Perang Salib III.
Jadi apa yang tak kena dengan game ni?. Permainan ini sebenarnya telah meletakkan Nabi Muhammad SAW ke dalam Neraka.
Menurut dari website Gameslatest : Middle East avoids Dante’s Inferno (telah dipadam)
Menurut website Gameslatest, di atas bahawa Timur Tengah telah mengharamkan game Dante's Inferno yang diterbitkan dari syarikat game terbesar iaitu EA Games kerana "keutamaan selera pelanggan, campuran platform dan faktor lain". Faktor lain? Ya, faktor lain seperti penyair Dante (pejuang zaman perang salib III), menempatkan Nabi Muhammad, nabi palsu dalam lubang neraka. Mengapa Islam ingin membantu mempromosikan di kalangan pengikut-pengikutnya satu videogame yang berdasarkan Divine Comedy nabi palsu yang menempatkan mereka di neraka?. Berdasarkan maksud tersirat pada "sajak suci" ianya dari Inferno Canto XXVIII:
No barrel, even though it's lost a hoop
or end- piece, ever gapes as one whom I saw ripped right from his chin to where we fart: his bowels hung between his legs, one saw his vitals and the miserable sack that makes of what we swallow excrement. While I was all intent on watching him, he looked at me, and with his hands he spread his chest and said: "See how I split myself! See now how maimed Mohammed is! And he who walks and weeps before me is Ali, whose face is opened wide from chin to forelock. And all the others here whom you can see were, when alive, the sowers of dissension and scandal, and for this they now are split. Behind us here, a devil decks us out so cruelly, re-placing every one of this throng underneath the sword edge when we've made our way around the road of pain, because our wounds have closed again before we have returned to meet his blade once more. But who are you who dawdle on this ridge, perhaps to slow your going to the verdict that was pronounced on your self-accusations? "Death has not reached him yet," my master answered, "nor is it guilt that summons him to torment; but that he may gain full experience, I, who am dead, must guide him here below, to circle after circle, throughout Hell: this is as true as that I speak to you." Inferno XXVIII Untuk pengetahuan anda, ayat diatas mempunyai maksud tersirat :
"See how I split myself!"
"See now how maimed Mohammed is!"
Dante Alighieri (1265-1321), sasterawan besar Italy, dalam Inferno-nya mengatakan bahawa Nabi Muhammad dan sahabat Baginda, Ali bin Abi Talib, dihumbankan ke dalam neraka tingkat ke lapan, kerana ia telah memecah belah masyarakat dengan ajarannya dan menabur kekejian selama hidupnya.
Inferno XXVIII, 19-42
The poets are in the ninth chasm of the eighth circle, that of the Sowers of Discord, whose punishment is to be mutilated. Mahomet shows his entrails to Dante and Virgil while on the left stands his son Ali, his head cleft from chin to forelock.
Gambaran ilustrasi di atas adalah diambil dari salah satu lukisan-lukisan dalam pelbagai manuskrip yang tersimpan di perpustakaan-perpustakaan besar di dunia termasuk yang telahpun membuat satu filem bisu (tanpa dialog) pada tahun 1911 (The 1911 Italian silent film L’Inferno contained a dramatization of the scene; Mohammed is shown with his entrails hanging out).

Justeru, game Dante's Inferno ini telah menerapkan nilai-nilai negatif dan berunsur penghinaan kepada umat Islam sedunia dari sajak Dante Alighieri. Ianya sungguh membimbangkan walaupun ia sekadar permainan, namun memberi kesan dibawah sedar terhadap sesiapa yang bermain permainan tersebut dan ianya haram dibeli dan haram dimainkan oleh orang Islam. Generasi muda dinasihatkan agar berhati-hati dengan permainan terbabit yang boleh menyebabkan kerosakan akidah.Kepada pembaca yang telah membaca artikel ini diharapkan supaya membantu dengan menyebarkan artikel ini kepada keluarga, rakan-rakan dan orangMuslim yang lain secepat mungkin.
“…Dan jauhkanlah diri dari orang-orang yang menjadikan ugama mereka sebagai permainan dan hiburan, dan mereka pula telah diperdayakan oleh kehidupan dunia…”; Al-Quran: al-An’aam : 70
“…Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu, apabila dikatakan kepada kamu: “Pergilah beramai-ramai untuk berperang pada jalan Allah”, kamu merasa keberatan di tempat (masing-masing)? Adakah kamu lebih suka dengan kehidupan dunia daripada akhirat?… Jika kamu tidak pergi beramai-ramai, Allah akan menyeksa kamu dengan azab seksa yang tidak terperi sakitnya…”; Al-Quran: at-Taubah:38-39

Diriwayatkan daripada beberapa orang sahabat ; Abdullah bin ‘Umar, Huzaifah bin al-Yaman dan Anas bin Malik.
“Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia dalam kalangan mereka"
Kesimpulannya, seluruh umat Islam adalah diharamkan bermain permainan video yang mempunyai unsur penghinaan terhadap mana-mana agama di dunia. Samada penghinaan keatas agama Islam, Kristian, Yahudi, (Judais), Buddha, Hindu atau lain-lain agama. Jika kita tetap bermain permainan ini, bermakna kita telah menghina agama-agama tersebut dan bersubahat dengan penghina agama itu. Ia juga bermakna kita telah melanggar perintah Nabi Muhammad SAW.

Nabi Muhammad SAW melarang umat Baginda daripada menghina agama Islam dan semua agama yang ada di muka bumi ini. Orang Islam adalah dilarang dan diharamkan daripada menghina agama lain.

credit by

PERLAWANAN BOLA SEPAK

tadi aku tengok MALAYSIA lawan bola sepak dengan TAIWAN.
kat stadium kew..??? yew ar kat stadium ar... tapi kat stadium astro je...hahaha
kat tv larh x de duit nak gi tngok kat stadium...haha
mule2 tngok 2 mmg taiwan yang kawal bola tapi... dah hampir minit ke 10 malaysia mula menyerang dan pada minit 23 team malaysia mula menjaringkan gol oleh syafik rahim melalui sepakan lencong dan separuh masa pertama berakhir dengan kedudukan 1-0
start mase kedua malaysia masih mengawal bola..
dan pada minit bepara tah aq lupe...heheh malaysia menjaringkan gol melalui sepakan sudut dan seterusnya ditanduk oleh sape..?? adoi lupe lagi sape name dye 2 pemain dari pasukan negeri sembilan 2...hah!! aidil zafuan.... dan pada minit terakhir taiwan menyerang dan memberi tentangan hebat serta berjaya menghasilkan satu gol buat pasukan taiwan
akhirya perlawanan pusingan 1 kelayakan piala dunia zon asia berakhir dengan keputusan 2-1
seterusnya pusingan ke 2 bakal belangssung di taiwan
diharapkan team malaysia bakal memenangi pelawanan itu pada hari ahad nie..



Selasa, 28 Jun 2011

bacaan AL-QURAN

sedap sungguh suara adik nie membaca AL-QURAN
dengan alunan suara yang merdu menarik hati si pendengar...
kat sini aq sertakan surah kegemaran aq... tapi surah AL-RAHMAN x de yang dye bace...
suke surah al-rahman

Hasan Bin Abdullah Al Awadh







alami sendiri...

Assalamualaikum wbt

nie nak cite pasal perangai orang di sekeliling kita...
ad yang macam2 ragam dah gaya. ada yang lembut, keras, sombong, bengis, penyayang dan lain2
penyajaran hidup banyak menyajar kita erti kehidupan
even hidup merempat di tepi jalan juga adalah satu pembelajaran
teringat kata-kata KEDAH dalam siri JUVANA..hehe

di sini aku ingin cerita pasal adab kita sesama manusia..
cerita dye cam nie

ad satu ary nie aq pown x berapa ingat bila tapi perkara ini sering berlaku dalam masyarakat..
masa aq di kedai mamak bersama kawan2 aq...
tngah duk borak2 gan mmber aq terdengar
ad seorang abang nie dye duduk di meja belakang kami...
abang nie marah2 kat pelayan yang ad kat kedai mamak 2..
terdengar ar yang dye marah2 yang air dye lmbat smpai...
dye punye meyumpah2 macam2 keluar..
" ko nie x reti buat kerje cpt ke, B*D*H betul, lembap buat kerja"
org ramai kat situ malu aq tngok...

itu lah situasi yang berlaku.. salah kew kalau bersabar...??
yang aq persoalkan KORANG X RASA APE YANG ORANG LAIN RASA...
jadi kowg x leyh nak marah2 ckp elok2 x leyh kew..??
mybe mamak 2 bnyak kerje kew or terlupe..?
cube kowg berada di tempat dye... ape kowg rase..??

aq selalu ckp kat diri sendiri untuk selami ape yang owg lain rase..
penah kowg rase kerja penat2 pas 2 kene marah...?? penah kan..
so kowg leyh rase ape perasaan owg 2... bukan saje situasi di atas terdapat bnyak lagi situasi yang sama...

cuma aq nak ckp sebelum komen/marah selami dulu ape yang owg lain rase..
aq ckp untuk kebaikkan sesama insan
bukan kah sabar itu separuh dari IMAN...??
tepuk dada tanye selera

maaf ayat agak tunggang terbalik.. harap dimaafkan.

Isnin, 27 Jun 2011

penasihat cinta

semalam n ary nie aq tngah tension, sedih n mcm2 agy...
nasib baek ad sowg akak nie leyh jadi penasihat aq...
terbaek ar kak... dye leyh jadi pendengar yang baik...
bnyak bagi nasihat...
berterima kasih kat dye...

Ahad, 26 Jun 2011

sayang..


awk sy dah x tau nak ckp ape dah lagi....huhuhuhu
terase sedih sngat sekarang... janggan tanye nape ar...
leave me alone!!!
perlu mase sendiri untuk tenang kan diri!!!






Sabtu, 25 Jun 2011


lagu sedap yang menusuk kalbu.... jiwang skali....cewah2...hahaha

Jumaat, 24 Jun 2011

MAHARAJA LAWAK


erm puas rasenye tngok persembahan maharaja lawak tadi ( nabil, jambu, sepah, jozan )
tapi yang paling terbaek sepah ar... aq mmg minat kat sepah nie....
lawak melayu asli pnye....hahahah
mmg tepat ar dowg jadi JUARA maharaja lawak
sbb lawak dowg mmg terbaek dari minggu ke minggu....
tapi dlm kumpulan sepah 2 aq paling minat JEP sepah ar coz mmg otak dye penuh dgn idea lawak aka lombong idea ar....hahahaha

winner dpt 350 ribu tu... wah2x
cam ne ar nak bahagikan yang 50 ribu 2 erk....hahahah
x pown cam nie 30 ribu kowg ambik 20 agy bagi aq....hahahahah
amacam bez bro....hahahaha
mengedik lak aq....hahahah
okeyh ar smpai disitu sahaja bebelan aq...
terbaik SEPAH.... BEAK PUNYE...hahaha








Rabu, 22 Jun 2011

date

cite sal date
semalam aq date gan my honey....heheheh
nie mmg manje n gedik terlebih tapi 2 larh wat aq sayang kat dye...hahah
sumpah penat melayan dye adoi...hahaha
kowg jangan pk lain lak...huhuhu
erm tapi bez ar gak dpt luangkan mase bersame yg tersayang...
sekali sekale bkan slalu pown...hahaha
yew larh jarang dpt date bukan cam kowg ad yang ary2 dpt untung larh 2...
tapi ad gak yang senasib x pe2 aq paham perasaan kowg...hehehe
erm malas nak membebel bnyak2 nnty kowg kate mulut aq cam mak nenek lak...
k bye...as salam...

Selasa, 21 Jun 2011

ONE PIECE

erm cuti nie ramai yang tanye gi mane...??
aku kew..??? duk umah ler ape agy....hahaha
ko cuti x keje kew..?? eh keje larh tapi aq keje kat umah je... bnyak keje aq buat..
keje dgn BLOG, FACEBOOK, MOVIE, mcm2 ar....hahaha
eh lari lak tajuk...hahaha

ary nie dan seminggu yang lalu mcm biaase aq layan cite ONE PIECE yang aq copy kat mmber aq...
msti kowg tnye kan pada yang x tau ONE PIECE 2 ape bnde nye... alarh cite anime nie ad kat astro ceria pada sesiapa yang ad astro ar....
klu dah ad dlm astro nape ko tngok kat laptop msti kowg tertanye2 mcm nie kan..?? hahah
sbenarnye kat astro lembap sngat so aq tngok ar kat laptop leyh tngok puas2...hahaha
aq ad 280 siri...hahaha 1 siri 30 minit bayang kan larh x kew lebam ko nak tngok....hahaha
cite nie bez coz ad fight, lawak bodo2 yang membuatkan aq tergelak2...hahaha
cite laen aq layan gak cam NARUTO gan BLEACH.....
rase x elok membebel bnyak2 klu nak tau kowg leyh tngok kat astro ceria atau yang ad internet tngok ar kat sini ONE PIECE



Sabtu, 18 Jun 2011

antisocial

erm kenapa ramai mmber yang kate aq nie "bodoh" hanya disebabkan aq nie x suke bergaul gan ppuan yg baru aq..
entah ler rase nye mmg aq anti gan ppuan yang aq x kenal...
nape ko nie susah nak rapat gan ppuan juz to be friend bro...
aq pown x tau sbb mmg dari dulu aq nie susah skit gan ppuan..
but not mmber ppuan yang aq dah kenal....
aq nie jenis yang ambik mase klu nak kenal seseorang tau...
even mmber sekelas... mmber sekelas aq yang ppuan sekarang nie mane aq kawan gan dowg tegur pown x.... padahal dah 1 tahun dlm kelas yag sama...
ad yg kate aq nie "anti perempuan" anti kew...?? x kowt mmber lame aq okeyh jewh...
cume ambik mase kowt....
tapi ad gak owg tanye klu dlm FB okeyh jewh... bile kat luar jadi pendiam nape..??
erm dlm FB gan luar lain larh kawan...
klu dlm FB kite x rase segan sngat klu nak berdepan gan owg
nie kat luar lain hal...
aq nie bukan nye suka sngat bergaul dgn owg lain
klu kuar pown klu ad mmber skolah ajak or kuar sendiri...
kadang2 kuar sendiri agy senang x payah nak ikut ckp owg leyh ikut haluan sendiri


jaganlah kita menjadi seperti ayam jantan yang sentiasa menunjukkan tajinya (kekuatan) sebaliknya jadilah seperti ayam betina yang ( merendah diri) tetapi boleh membuktikan pada dunia bahawa ayam betina mampu menghasilkan telur yang berkualiti.



Jumaat, 17 Jun 2011

berhati perut!

tadi aq kuar YA ALLAH owg punye larh ramai...
adoi...
pas 2 aq ad nmpak owg tua yang mntak duit kat mamat depan aq nie..
tengok owg tua nie mmg kecian dengan baju koyak2...huhuhu
aq tngok x smpai aty..
pas 2 kowg nak tau... ape yang terjadi...??
ad kew patut mamat depan aq nie gi tolak owg tua 2 pas 2 dye ckp
" wey owg tua gi mnx sedekah tmpat lain bodoh pnye owg tua"
aq tndaar berapi jewh telinge nie...
n aq tegur ar tapi takut2 ar gak...heheh
" bro klu x nak bagi pown bersopan ar sikit sesama manusia"
tau ape dye ckp
" ko peduli ape, pegy mmpos ar"
pas 2 dye trus bla...
aq tolong owg tue 2 bngun kan dye...
pas 2 owg tua 2 ckp tersentuh aty aq...huhhuhu
" nak tolong bagi sikit duit nak, klu anak x kecian kat pakcik anak tlong ar anak pakcik nie dye lapar dah 2 ary kami x makan... pakcik x makan pown x pe."
adoi aq x leyh ar klu tngok keadaan cam nie...hhuhuh
erm tngok dlm dompet ad 20 inggit..
bagi ar 10 ingit janji iklaz..
dye turus gi beli makanan.... aq tngok dari jauh...
dye senyum kat aq... aq sunyum balik...
pas 2 terus balik umah.... senang aty dapat buat baik...hehehe

Khamis, 16 Jun 2011

dapat lepas rindu....hahaha

erm akhirnya dpt gak bergayut lame2 gan my sayang...
perrrggghh mmg terbaik ar sayang...
hehehehe
thankz tau coz luangkkan mase bersama saya sepanjang pagi...heheheh
tapi yang sal pagi tadi 2 pown ok gak....hahaha
tapi awk bnyak MENGEDIK je....hahaha
tapi x pe ar saye SUKE 2.... very LOVE it....hehehe

Selasa, 14 Jun 2011

x sedap aty + susah aty...

erm nape larh dari pagi tadi rase semacam je aq nie....huhuh
rase cam x sedah aty ar... tapi kenape..??
mmby macam2 aq pk kowt ... serabut pale otak nie..
tension pown ad...huhuhu
susah aty...?? ad ar sikit... sebab ape..?? entah ler aq sndiri pown x tau..
rase laen macam larh ary nie...
huhuhuhu
arap ad someone leyh kurangkan tension nie..
tapi x berharap sngat coz takowt nnty aq yang kecewe...
tapi hope sngat2...huhuhuhhuhuhu

Isnin, 13 Jun 2011

KL GANGSTER

tadi keluar tujuan nak tngok wayang
cite ape..???
ape agy cite KL GANGSTER ar...
mmg terbaek ar cite 2 x mengecewakan
bez dengan pelakun yang gempak macam aron aziz gan ery putra....
kelaka pown ad dgn zizan laja lawak...
stylo cite dye tapi satu je kenape x leyh terapkan nilai murni kat belakang cite 2..
agy satu nape bnyak sngat penggunaan bahase cina...??
ape2 pown cite nie terbaek!!!

Sabtu, 11 Jun 2011




erm nie pic baru x baru dah lame tp saje nak masuk kan..
x nak msuk kan kat dlm FB coz malaz nnty ramai lak tngok muke yang x berape encem nie...
uplode for u sayang...heheheh





Khamis, 9 Jun 2011

asam pedas vol 2...hahahah


nak cite pasal asam pedas agy...
cite dye cam nie kan ary 2 mak aq ad ar masak asam pedas kan...
so aq ckp ar kat mak aq "asam pedas 2 sedap"
so tibe2 bngon pagi sebenarnya x pagi pown tengah ary dlm kul 12...hahahah
mandi2 sume... tngok kat dapur bukak periuk ad asam pedas agy... wah2x... terkejut giler...hahaha
bertambah selera aq makan...
aq nie pelik skit klu kowg nak tau... pelik cam ne..??
sabar2 nak gi tau ar nie...hahaha
aq nie peminat asam pedas... tabiat aq dri kecik klu makan pape yang aq suke.. aq x suke campor gan makanan lain coz kurang rase asli nya...
contoh nya... asam pedas klu aq makan aq x ambik lauk or kuah laen... even aq ayam panggang kew mmg aq x sentuh ayam 2... yang ad kat pinggan aq nasi gan kuah asam pedas... perrrggghh mmg asli rase nya...ahahahah agy satu klu buah larh kan ad owg yang suke bubuh asam tuk sedapkan buah potong kowg 2 tapi aq x suke coz mencemarkan rase asli buah 2 wat pe buh asam x rase ar nikmat asli buah 2...hahaha eh melalut plak... erm kat sini ad aq snap pic asam pedas 2...hahahaha tngok ar mmg terbaek ar.... x de jual pnye...haaha





Isnin, 6 Jun 2011

erm sombong kew...??

erm ary nie aq diajak keluar oleh sedare aq yang ppuan n yang laki...
ingat kan dowg jewh datang.. so aq kate larh ON jewh... sowg ajak gi TS...
aq otw dari rumah sowg coz sdare aq ckp dowg tngu kat ts.... smpai jewh ts tngok2 yang sdare laki aq bawak mmber laki n sdare ppuan bwk mmber ppuuan... terkejut besar aq... aq tarik sdare aq ckp kat dye " woi asal kowg x gi tau aq yg kowg nak bawak mmber" tapi sdare aq ckp "alarh ramai2 agy meriah" adoiiiii aq dah mengeluh....ermmmm..
dlm aty aq ckp "lantak ar kowg"
tau x spanjang ikt dowg jln2 aq dduk paling belakang sekali n x bertegur pown mmber ppuan sdare aq 2... yang laki ad larh tp gitu2 je... x mesre pown..
yew larh aq nie jenis susah nak rapat gan owg... aq bnyak diam je n ikot haluan dowg..
nak kate aq sombong biar ar..... mane yang rapat jewh yang tau aq nie cam ne....
sampai larh balik aq cam 2.... hahahahah
tapi aq sowg ppuan nie tegur aq dye ckp "hai combong nye awk nie"
aq pown balas "pegy mampos"
dye wat muke gedik dye.... dlm aty aq ckp "ad gak kene makan kasut aq"
pas 2 dye pown terus bla dari aq...
aq bukan ape malas ar nak layan ppuan yang x knal cam 2.... tergedik2 walaupown x gedik mane biase je... tapi bagi aq gedik2 ar klu ppuan yang tegur laki cam 2... x tau malu btol...hurmmm..last2 aq balik n ckp gan sedare aq "klu ko nak ajak aq ckp betul pegy gan sape"
dye terus diam n ckp "emmmm" je...dye mmg tau perangai aq cam ne...

cam 2 je ar cite nye.... the end =_="
"tapi to my sayang jgan marah tau yang sy x layan pown ppuan2 2 tau... "



.

Ahad, 5 Jun 2011

asam pedas

ary nie paling bez sbb ape..??
x cite dye cam nie pagi tadi aq tngok lauk yang mak aq masak...
aq tngok2 jewh kat dapur lauk kegemaran aq 2.... ASAM PEDAS... perrgggh walaweh sedap siot selame nie x pnah pown mak masak ASAM PEDAS cam nie sedap.... thankz my mOm...heheh
ary nie jewh 5 kali aq makan....hahahahaha
terbaek ar ASAM PEDAS..

p/s: to my sweet heart blaja2 erk masak asam pedas sy 2 erk....hahahaha

ayat-ayat cinta

di sini aku nak bercerita tentang makna cinta dah keinginan untuk memiliki..
sebenarnya tadi petang aq tengok cerita AYAT-AYAT CINTA kat tv3 walaupun dah banyak kali aq tengok... aq teringat kata-kata maria klu x silap maklum ar aq nie pelupa...hahah
dye ckp diantara cinta dan keinginan untuk memiliki adalah berbeza... cinta adalah pengorbanan yang dilakukan seseorang walaupun orang yang dicintai tidak dimiliki manakala keinginan untuk memiliki pula adalah perasaan ingin memiliki bukan kerana dia cinta seseorang... tetapi cinta tidak berharap seseorang dimiliki kerana cinta adalah satu pengorbanan yang tiada batasan...

zaman sekarang untuk mencari seseorang yang mempunyai sifat cinta itu adalah susah yang ramai adalah keinginan memiiliki..

sebarang kesilapan harap diperbetulkan... =)

Sabtu, 4 Jun 2011

cinta oh cinta

erm ary nie aq nak ckp sal cinta...
bile ckp pasal nie aq teringat kat pensyarah aq yang sowg nie... dye penah ckp kat IPT mmg ramai awek pilih ar mane nak n dye ckp lagi klu cinta di IPT mmg untuk suke2 jewh x kan kemana pown... tapi pendapat nie aq x sokong... coz klu aq larh en klu dah bercinta kite harus setia pada pasangan dan serius pada hubungan bukan untuk mainan semata-mata.... terpikir gak aq ad owg ckp cinta last2 break gak... klu putus 2 dah takdir nak wat cam ne tapi yang penting sejauh mane kita mempertahankan cinta 2 sendiri... tapi ramai yang tahu bercinta tapi x boleh nak serius sikit... ad yang selalu bertukar2 pasangan semingu sekali, sebulan sekali n ad yang sehari sekali mmg hebat ar kan... tapi 2 bukan nak mengukur betapa hebat seseorang tapi erti SETIA itu sebenarnya yang membuktikan sejauh mana hebatnya seseorang...
then satu lagi topic owg tua2 kate larh kan jgan bercinta waktu berlajar.... mmg betul larh kan ckp 2... tapi bagi aq kan itu atas mind sets seseorang... cube klu kita pandai imbangkan cinta dan belajar... time belajar kite fokus n time bercinta kite bercinta larh... laen ar klu owg 2 dah angau x leyh nak beza kan waktu belajar gan bercinta....

erm rase nye cukup ar coretan aq klu aq tersalah kata tersilap bahase mahon dimaafkan harap kita saling memperbaiki diri sendiri..