Sabtu, 17 September 2011

GILA sudah...huhu

hari yang membosankan untuk diriku ini..
wah-wah rase macam nak gile tapi belum gile lagi masih waras...hehehe
ape nak jadi kat aku nie dah teruk dah... rindu kat orang tersayang macam separuh mati..
tapi tak boleh nak salah kan dia jugak... semua berpunca dari aku nak ke tak nak kena lah tanggung ssendiri... tapi setiap kali dia mengadu disakiti aku tak boleh nak buat apa-apa... terasa diri ini DAYUS...huhuh kadang-kadang terasa nak mengalah mendengar keadaan dia tapi pikir-pikir balik tak sanggup rasanya nak lepaskan dia. entahlah aku pun tak tau nak buat apa lagi... pening ~.~.. sekarang ni aku dah jadi penakut hadapi kenyataan dan selalu impikan sesuatu yang tak kan terjadi ibarat (menunggu bulan jatuh ke riba). sekarang keputusan terserah pada dia kalau dye sudah tak tahan aku merelakan tapi klu dia masih boleh bertahan aku akan teruskan... cuma aku tak mahu menyakiti kedua-dua pihak...

p/s: terpulang pada awk...

Khamis, 15 September 2011

rasa nak MENJERIT KUAT-KUAT..

erm tngok tajuk mcm pelik je kan... sebenarnye aku rase RINDU sngat-sangat kat seseorang 2... giler x rindu lame seyh x dngar berite...huhuhuh aku tau dye masih marah dengan aku, x pe memang salah aku pown... tapi jangan ar lama-lama RINDU tau x....huhuhu ble dah rase cam 2 macam-macam rase nak kuar, menjerit, tension, sedey, macam-macam ar... tapi aku cube buang perasaan 2 jauh-jauh takut nanti jadi gile lak aku nie... bile dah bosan mule ar pikir yang bukan-bukan untuk tidak berfikiran macam 2 aku HAPPY kan diri sendiri macam tongok movie yang baru downlode kew, dengar lagu kew tapi ad gak bile dah boring yang melampau aq nie suke study (wekkk nak muntah) tapi betul serius aku x tipu.. aq suke selak-selak je buku 2 tapi x bace pown... jadi ar daripada tak de...hahaha yang paling best bile bosan tu ialah TIDUR yew ar bile tidur kite tak payah nak pikir benda-benda lain... (yew aku memang kuat tidur).. orang cakap bila kuat tidur akan menyebabkan badan gemuk. gemuk...?? tapi aku x gemuk-gemuk pun.. sekeping je...hahaha


BOSAN-BOSAN kemana awk hah sayang..? erm tunggu dan terus menunggu.. (menunggu bulan jatuh ke riba)

Sabtu, 27 Ogos 2011

AIDILFITRI VS RAMADHAN

menjelang malam tujuh likur malam ini membuat hati ku merasa sayu kerana ramadhan tiba di penghujungnya. tapi malam bermula malam ini tingkatkan ibadah untuk mendapat keberkatan malam lailatul qadar... amin
erm sudah akhir-akhir ramadhan ini ramai pula yang sibuk membuat persiapan untuk menyambut aidilfitri, ada yang buat kek@kuih, ada yang cat rumah, ada yang kemas rumah... hai macam-macam lah..

sementara untuk menyambut aidilfitri menjalang tiba di sini saya ingin meminta maaf kepada semua yang mengenali diri ini (MOHD RIDHWAN BIN MOHD ROSLAN NOR) dari hujung rambut sampai hujung kaki. serta meminta maaf zahir dan batin..

kepada SYAZALIYANA RAZANABIHAH saya ingin meminta maaaf kepada awk saya tau saya banyak salah kat awk... halalkan segala pemberian awk kepada saya.. =)

kepada kawan-kawan SMK PETALING dan cikgu-cikgu saya ingin meminta maaf zahir dan batin selama berada di sekolah.. maklumlah hidup sabagai pelajar dulu bnyak nakal, wat hal...hehehehe

dan ucapan yang teristimewa buat keluarga yang tersayang owg nak mintak maaf zahir batin buat ayah, mak.... =)

sekian sahaja... selamat hari raya aidilfitri.

Rabu, 3 Ogos 2011

terima kasih tuhan

erm pada ramadhan yang penuh berkat nie aq ak kongsi sikit lagu nasyid...hehehe
harap kowg sume suke larh erkk..
lagu dari kumpulan mawaddah.
yang dianggotai oleh 4 kumpulan wanita..hehe



Ahad, 31 Julai 2011

RAMADHAN

assalamualaikum wbt
wah2x lame nye aq x update blog....
bukan x nak update tapi bz sikit assigment belambak maklum ar student...
nie nak cite pasal ramadham...
pejam celik, pejam celik esok dah nak masuk 1 ramadhan...
malam nie terawih ar...heheheh diharapkan ramadhan nie jadi yang lebih baik dari yang sebelumnya...
harap dapat mengharungi segala cabaran di ramadhan kali nie...

nak masuk ramadhan ni aq nak mnx maaf kat sume owg larh andai ad buat kesalahan yang senyaja dan yang x disenyajakan...
kita sume manusia yang lemah sering buat kesalahan...
kita patut bermaafan sesama manusia...
ok lah cukup smpai situ...
smbung buat assigmnet ... =)

Khamis, 7 Julai 2011

TEKA-TEKI TAHAP Albert Einstein

Albert Einstein telah menyusun dan membuat teka-teki ini pada beradab dahulu. Teka teki ini adalah berdasarkan logikal dan bukannya "trick" semata. Mengikut Einstein, 98% penduduk dunia tidak dapat memecahkan teka-teki ini. Adakah kita termasuk dalam baki golongan 2% yang mendapat jawapan itu ??


SOALANNYA/TEKA-TEKI:

Ada 5 buah rumah yang masing-masing memiliki warna berbeza.
Setiap rumah diami seorang lelaki dengan warganegara yang berbeza-beza.
Setiap penghuni menyukai sejenis minuman tertentu.
Merokok jenama rokok tertentu dan
Memelihara jenis haiwan tertentu.
Tidak ada satupun dari kelima orang tersebut yang minum minuman yang sama,
Merokok jenama rokok yang sama dan
Memelihara haiwan yang sama seperti penghuni yang lain.
Jdi siapakah yang memelihara IKAN??

PETUNJUK/KLU/FORMULA:


  1. Orang England tinggal di dalam rumah berwarna merah.
  2. Orang Sweden memelihara anjing.
  3. Orang Denmark suka minum teh.
  4. Rumah berwarna hijau berada tepat disebelah kiri rumah berwarna putih.
  5. Penghuni rumah berwarna hijau suka minum kopi.
  6. Orang yang menghisap rokok PallMall memelihara burung.
  7. Penghuni rumah yang terletak di tengah-tengah suka minum susu.
  8. Penghuni rumah berwarna kuning menghisap rokok Dunhill.
  9. Orang Norway tinggal dirumah pertama.
  10. Orang yang menghisap rokok Marlboro tinggal disebelah orang yang memelihara kucing.
  11. Orang yang memelihara kuda tinggal disebelah orang yang menghisap rokok Dunhill.
  12. Orang yang menghisap rokok Winfield suka minum bir.
  13. Disebelah rumah berwarna biru adalah tempat tinggal orang Norway.
  14. Orang Jerman menghisap rokok Rothmans.
  15. Orang yang menghisap rokok Marlboro berjiran dengan orang yang minum air.

p/s: sape tau jawapan nye kita kongsi2 larh sebab aq pown x tau jawapan nye agy....heheheh



Selasa, 5 Julai 2011

origami


mase cuti2 nie habiskan lah mase dengan bende2 yang berfaedah contohnye origami nie...
sebenarnya origami nie boleh wat kowg jadi lagi kretif... kire2 okeyh ar 2 kowg juz lipat2 kertas je and than hasilnya kowg leyh wat hiasan kat bilik kew kat rumah kew....
sebenarnya aku nakk cite cuti2 nie aq wat origami gak tapi x larh sehandal owg yang expert...
aq pown blaja kat YOUTUBE jewh...hehehe
setakat nie baru wat lotus flower, swan, butterfly n 2, 3 jenis bunge agy...hehehe
klu kowg rase berminat leyh ar try2 origami nie...
hehehehe







Sabtu, 2 Julai 2011

MANGGA / mempelam


Assalamualaikum

hari nie aq nak cite pasal mangga.... mangga..??
mangga yang kunci 2 kew..?? bukan larh nie buah mangga..
tentu ramai yang suke mangga yang warne kuning 2 kan... sebabnya..?? tentunya rasanya manis..
tapi kat sini aq bukan nak cite buah mangga yang kuning 2 tapi aq nak cite tentang buah mangga muda/ mangga ijau 2...
2 yang unik nye...haha aq lebih suke mangga muda 2 dari mangga kuning sebabnya rase nye masam.. kalu nak tau aq mmg suke bnde2 yang masam nie.... nak2 lagi mangga kan..
aq mangga muda ade banyak jenis gak... tapi yang aq suke yang name mempelam 2...
yang buah dye kecik2 je.... biase ade banyak tanam kat sawah larh...
bukan yang slalu ad kat depan2 rumah 2....
part yang aq paling suke 2 mempelam yang leyh bukak biji 2...
kire cam leyh tanggal kan biji bile kita belah buah 2... perrrgggh masam nye bukan kepalang... tapi 2 yang buat sedap 2.... cicah lak gan kicap n campur gan cili api skit.... perrggghhh mmg terbaek ar... mmg ramai yang kate aq nie mengidam kew bile aq mintak izin nak ambik buah 2.... aqq kate balik mmg dah kegemaran...hehehe
ingat owg mengidam je kew makan mempelam... abis yang buat rojak 2...??? hahahaha
tepuk dada tanye selera, diri masing2 ad kegemaran yang berlainlah itulah yang menjadikan seseorang itu unik...hehehe









Kanak- Kanak 13 tahun Cipta Laman Sosial Saingi Facebook




Tahukah anda seorang kanak-kanak berusia 13 tahun telah menggemparkan dunia internet kerana telah mencipta satu laman sosial mirip Facebook dan mendapat sambutan yang menggalakkan .Apa yang lebih membanggakan lagi ialah kanak-kanak itu adalah saudara seislam kita dari Indonesia. Mengikut maklumat dari blog http://www.penmerahpenbiru.com,laman tersebut berjaya menarik hampir sejuta pengunjung sehari.

Muhamad Yahya Harlan, 13 tahun telah mencipta Jaringan Laman Sosial menyerupai Facebook yang dikenali sebagai salingsapa.com. Menurut beliau, konsep laman sosial ciptaannya mempunyai ciri - ciri tambahan yang lebih baik lagi.

Muhamad Yahya yang belajar di Sekolah Alam Bandung hanya menyiapkan Laman Sosial tersebut dalam masa sebulan.

"alhamdulillah, sehari kemaren salingsapa.com di-hit hampir 1 juta kali, dari 59 negara, SUBHANALLAH, ALHAMDULILLAH, ALLAHU AKBAR. HAADZA MIN FADLI RABBIY . Semoga Salingsapa bisa menjadi jalan kebaikan buat kita semua, menjalin silaturrahmi danmengakses cahaya hidayah Allah. Tolong ajak teman dan saudara saudaranya untuk sgin up di SalingSapa.com ini ya ? semoga dicatatkan Allah sebagai amal shaleh, amiiin"

sumber: http://takmungkinbenar.blogspot.com

Jumaat, 1 Julai 2011

IMAM MUDA 2



Assalamualaikum wbt

alhamdulillah berakhir sudah program imam muda 2.. seperti program imam muda musin pertama
dua peserta yang ke peringkat akhir iaitu imam muda HASSAN dan imam muda NAZRUL
kedua-duanya mempunyai bakat yang cukup hebat... masyaAllah
dan hanya seorang sahaja yang bergelar juara imam muda musin ke2...
juara yang diumumkan adalah IMAM MUDA HASSAN

di sini ada serba sikit biodata/maklumat tentang imam muda HASSAN
Seorang Graduasi Jurusan Ilmu Wahyu dalam pengkhususan Al-Quran dan Hadis, Universiti Islam Antarabangsa, Malaysia. Dilahirkan di Sungai Wangi, Ayer Tawar, Perak pada 17 Februari 1985 dan merupakan anak kelapan daripada 9 beradik. Memulakan pendidikan awal di Sekolah Rendah Sungai Wangi dan seterusnya melanjutkan pelajaran di peingkat menengah di Sekolah Menengah Agama Izzuddin Shah, Ipoh Perak.
Seorang Pensyarah di Kolej Islam Antarabangsa dan merupakan Imam sambilan di Surau al-Iman, Kemensah Height, Gombak Selangor dan merupakan Ustaz al-Quran di sekitar kawasan Lembah Kelang. Berpengalaman luas dalam bidang taranum dan merupakan salah seorang peserta akhir Akademi Al-Quran musim ke-empat. Pernah menganggotai sebuah kumpulan nasyid pada seketika dahulu. Sering mendapat undangan untuk membuat persembahan nasyid dan taranum di sekitar Lembah Kelang. Mempunyai minat yang tidak berbelah bahagi dalam jurusan agama terutamanya dalam mengkaji aplikasi-aplikasi ayat al-Quran didalam realiti sains dan kehidupan.





Rabu, 29 Jun 2011

Senarai Game Menghina Islam


1) Devil May Cry 3
Satu permainan komputer yang digilai remaja negara ini dikhuatiri boleh menjejaskan akidah pemainnya kerana ia mengandungi elemen menghina Islam apabila memaparkan kalimah Allah dan Kaabah.
Pemain permainan itu didakyah kononnya mereka berjihad untuk menentang syaitan kerana dikehendaki menewaskan makhluk itu untuk menembusi 12 pintu sebelum ‘penghulu syaitan’ menanti mereka di pintu terakhir iaitu pintu Kaabah.
Elemen penghinaan ke atas Islam jelas tertera apabila kalimah Allah dipaparkan di setiap pintu yang dikawal syaitan termasuklah di pintu kaabah.
Difahamkan, permintaan tinggi terhadap permainan itu menyebabkan pihak pengeluar kini sudah mengeluarkan empat edisi bagi permainan berkenaan sejak mula memasarkannya pertengahan tahun lalu.

Tokoh agama yang juga penceramah bebas, Hassan Mahmud Al-Hafiz menyifatkan permainan komputer itu satu penghinaan melampau kepada umat Islam kerana kaabah adalah kiblat dan tempat suci, begitu juga dengan kalimah Allah yang tidak boleh dijadikan bahan permainan sesuka hati.
Satu adegan dalam game tersebut dipaparkan pintu kaabah sebagai pintu yang menghubungkan di antara dunia syaitan dan dunia nyata dan yang membukakan pintu tersebut adalah karaker c.g.i. yang telah menyerahkan diri pada kuasa ilmu hitam yang sememangnya Islam melarang amalan itu.

Ayat karaker c.g.i. itu ada membaca ayat, kalau tak silap lebih kurang begini permulaannya.

(Diterjemahkan dalam bahasa Melayu)
"wahai pintu yang menghubungkan dunia kegelapan"

dan karaker itu membaca ayat itu didalam kitab yang dipegangnya. Kalau tak silap kitab bible. Pasal di akhir scene karaker tersebut ada menyebut 7 ayat kemusnahan yg tercatit didalam bible.

"Wrath, Sloth, Lust, Gluttony, Greed, Pride dan akhir sekali Envy"

|Kalimah Allah pada pintu dalam permainan tersebut|

2) Clive Barker Undying
Permainan ini mengisahkan tentang perlawanan dengan syaitan. Tetapi ianya memberi gambaran keadaan dalam istana yang didiami syaitan itu terdapat nama-nama Allah di dinding istana tersebut. Ini seolah-olah menggambarkan bahawa sesiapa yang menyembah Allah itu adalah sekutu syaitan.
Berita mengenai permainan ini dirampas : Permainan Undying dirampas kerana hina IslamPERISIAN permainan komputer Clive Barker, Undying telah dirampas dalam operasi di sebuah pusat beli-belah di Kelang baru-baru ini kerana memaparkan beberapa perkataan dipercayai dipetik daripada al-Quran. Penolong Pengarah Penyelidikan dan Pembangunan, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Abdul Malek Ramli, berkata pihaknya merampas 50 keping cakera padat dari tiga premis di pusat beli-belah itu, hasil maklumat orang awam. Permainan itu mengisahkan watak utama, Clive Baker mengunjungi istana yang penuh ukiran artistik bercorak Islam termasuk ayat Al-Quran, yang dikuasai hantu dan syaitan.Pemain permainan itu, menerusi watak Clive Baker perlu membunuh semua hantu dan syaitan bagi memperolehi sejenis tangkal bagi menghidupkan semula pemilik istana. Dalam laporan eMedia/Berita Harian yang disiarkan baru-baru ini Abdul Malek berkata, perisian cakera padat dipercayai cetak rompak yang dijual dengan harga RM10 itu, menggambarkan seolah-olah Islam berkompromi dengan syaitan.Jika terbeli, beliau berkata, ibu bapa beragama Islam dinasihati memulangkan cakera padat itu kepada JAIS kerana ia boleh menpengaruhi kanak-kanak, selain menyalahi undang-undang.Mengikut Seksyen 10 Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995, mana-mana orang Islam yang memiliki, menyimpan atau menjual bahan menghina Islam boleh dipenjara maksimum lima tahun atau denda RM5,000 ataupun kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan. Hukuman bagi orang bukan Islam yang terbukti menyimpan, menjual atau memiliki bahan itu, akan dirujuk kepada Kementerian Dalam Negeri.Abdul Malek berkata, JAIS juga menerima dakwaan orang awam mengatakan, perkataan Allah dalam abjad jawi, timbul setiap kali Clive membunuh syaitan tertentu. “Jais masih menjalankan siasatan lanjut mengenai perisian itu dan ia mungkin mengambil masa tetapi serbuan terhadap premis lain akan dibuat secepat mungkin,” katanya. 3) Zack And Wiki

Luahan dari seorang gamer Wii :Sebagai Avid seorang gamer Wii, saya sedang melihat trailer video game ini dan beberapa gameplay dari Zack and Wiki. Saya dibesarkan dalam sebuah keluarga Muslim dan melawat Pakistan beberapa kali. Oleh kerana itu, saya boleh mengatakan bahawa pada minit ke 0:20 dan 0:44 saat dalam video ini, anda boleh mendengar penghuni pulau sedang berdoa dengan suara panggilan Muslim untuk berdoa, "Allahu Akbar", dan kemudian meniru cara doa. Aneh dan agak mengerikan, saya sangat berharap laungan itu bersifat sementara sebelum diganti ke suara lain. Walaubagaimanapun, mengapa game tersebut dapat tempat pertama di sana?

Note: Pembaca boleh mendengar laungan "Allahu Akbar" pada minit ke 0:20 dan 0:44 pada video dibawah.

Tindakan yang dibuat :
The Council of American-Islamic Relations (CAIR) has announced that Capcom has removed what CAIR calls a "common Islamic phrase" from Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure on the Wii. The phrase's removal comes following complaints from CAIR and others.

The phrase in question is "Allahu akbar" ("God is most Great"), an Arab phrase frequently used in prayer. The phrase came to CAIR and several complainants' attention after it appeared in a promotional video for the game.
A Capcom representative told CAIR, "We have already contacted the team working on the game, and the phrase has been removed from the game and will not be heard in future videos released to the public."
"We appreciated Capcom's willingness to address Muslim concerns about the use of a religious phrase in an inappropriate context and applaud the company's swift response.4) Prince of Persia
Prince Of Persia Pedang pada watak tu ada tulisan Kaligrafi Arabic Alphabatic yang diatasnya ditulis,
"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun"
(Sabda Rasulullah SAW)


"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar" (Surah Al- Ahzab:71)

Jika kita bermain permainan ini bermaksud kita juga menyokong apa yang mereka cuba sampaikan dan mereka lakukan. Justeru, semoga dapat disampaikan kepada saudara-saudara kita di luar sana.

5) Counter Strike Condition Zero Deleted Scene
Counter Strike Condition Zero Deleted First Stage dia. Kita kena tembak dengan askar-askar yang beragama Islam. Kalau kita sedar, masa kita tembak tu kita boleh dengar askar yang kena tembak menjerit "ALLAHUAKBAR" & "JIHADD".

6) Stronghold Crusader
Permainan Perang Salib. Pemain memain watak sebagai Crusader dan menentang musuhnya iaitu adalah orang Arab, dan ketika perang Salib, orang Arab semestinya orang Islam.

7) Guitar Hero 3 Legends Of Rock


Tidak cukup dengan karikatur dan filem pendek Fitna yang menghina kesucian Islam. Datang pula game komputer yang menghina kalimah Allah SWT. Kali ini game Guitar Hero 3 telah menghina kalimah Allah SWT. Guitar Hero 3 adalah permainan komputer yang memainkan lagu-lagu rock klasik.
Lihatlah bagaimana paparan kalimah Allah ini telah dijadikan paparan lantai dan kemudian dipijak-pijak oleh makhluk yang berupa “syaitan” bermain gitar. Sungguh biadap game ini. Game ini dibangunkan oleh syarikat Neversoft dan dikeluarkan oleh Activision dan RedOctane. Neversoft adalah sebuah syarikat pembangunan video game yang berpangkalan di Amerika Syarikat. Dimiliki oleh Joel Jewett (berasal dari Montana, Amerika) bersama dengan Chris Ward dan Mick West. Chris dan Mick kedua-duanya berasal dari Yorkshire, England.
Jika kita tidak teliti, kita tidak akan perasan paparan kalimah Allah SWT ini. Pada sesiapa yang melihat permainan komputer ini sila uninstall game ini. Sungguh halus permainan golongan Yahudi dan Nasara untuk menyesatkan orang Islam. Waspadalah kita sebelum membeli mana-mana permainan komputer.
AZRINIZAM IBRAHIM
Presiden Gabungan Pemimpin Mahasiswa Malaysia

Ada dua kemungkinan di sini :

a) Penghinaan Senyap
Memang sengaja menyelitkan unsur penghinaan.b) Zodiak VirgoJika zodiak Virgo diterbalikkan 180 darjah, maka jadilah seperti bentuk dalam gambar tadi.
Zodiak Virgo:


Zodiak Virgo diterbalikkan 180 darjah:


Adakah simbol di dalam video game ini hanyalah zodiak Virgo yang terbalik atau memang sengaja menghina Islam?

8) Resident Evil 4
Sebuah lagi game yang menghina Islam ialah Resident Evil 4. Resident Evil 4 merupakan game berdasarkan bahayanya biologi iaitu virus dan zombie. Ringkasnya, misi game ini adalah untuk menyelamatkan anak presiden Amerika yang diculik oleh kumpulan yang bernama "Los Illuminados".Los Illuminados bermaksud The Illuminated. Gambar berikutnya adalah lambang illuminati pada permainan tersebut.
|Lambang illuminati pada loket atau tangkal tersebut|
|Screenshot dari gameplay Resident Evil 4|
|Zoom pada pintu tersebut|
Sedarkah anda apa yang tidak kena dengan gambar di atas?. Jika pembaca ingin tahu itulah pintu Omar Bin Khattab, Masjid Nabawi, Madina. Bagaimana ia boleh tersesat dalam game ni pula.
|Pintu Omar Bin Khattab, Masjid Nabawi|
Apa yang lebih teruk lagi ialah pintu tersebut telah di Illuminati-kan. Lihat gambar di bawah ini.
|Perbezaan pintu dalam game dengan realiti|
|Selepas meletakkan logo illuminati game tersebut|
Game ini turut dikeluarkan oleh CAPCOM bersama Devil May Cry. Tidak pasti pula apakah punca warga Jepun ini tidak berpuas hati dengan umat Islam.
9) Dante's Inferno
Dante’s Inferno adalah game mengenai seorang karakter yang ingin menamatkan misinya yang dilakukan dalam neraka membolehkan pemain membuat pilihan sama ada mahu memusnah atau menyucikan roh manusia dikutuk menggunakan cahaya salib untuk dihantar ke syurga. Game ini menggunakan tempat neraka yang diilustrasikan terbahagi kepada sembilan tingkat lingkaran (Circles Of Hell) dengan mengikut dosa pada setiap manusia, seperti Lust, Gluttony, Greed, Anger,Violence, dan lain sebagainya. Dante adalah karakter yang di adaptasikan dari nama Dante Alighieri, seorang penyair abad ke-14, iaitu seorang pejuang di masa Perang Salib III.
Jadi apa yang tak kena dengan game ni?. Permainan ini sebenarnya telah meletakkan Nabi Muhammad SAW ke dalam Neraka.
Menurut dari website Gameslatest : Middle East avoids Dante’s Inferno (telah dipadam)
Menurut website Gameslatest, di atas bahawa Timur Tengah telah mengharamkan game Dante's Inferno yang diterbitkan dari syarikat game terbesar iaitu EA Games kerana "keutamaan selera pelanggan, campuran platform dan faktor lain". Faktor lain? Ya, faktor lain seperti penyair Dante (pejuang zaman perang salib III), menempatkan Nabi Muhammad, nabi palsu dalam lubang neraka. Mengapa Islam ingin membantu mempromosikan di kalangan pengikut-pengikutnya satu videogame yang berdasarkan Divine Comedy nabi palsu yang menempatkan mereka di neraka?. Berdasarkan maksud tersirat pada "sajak suci" ianya dari Inferno Canto XXVIII:
No barrel, even though it's lost a hoop
or end- piece, ever gapes as one whom I saw ripped right from his chin to where we fart: his bowels hung between his legs, one saw his vitals and the miserable sack that makes of what we swallow excrement. While I was all intent on watching him, he looked at me, and with his hands he spread his chest and said: "See how I split myself! See now how maimed Mohammed is! And he who walks and weeps before me is Ali, whose face is opened wide from chin to forelock. And all the others here whom you can see were, when alive, the sowers of dissension and scandal, and for this they now are split. Behind us here, a devil decks us out so cruelly, re-placing every one of this throng underneath the sword edge when we've made our way around the road of pain, because our wounds have closed again before we have returned to meet his blade once more. But who are you who dawdle on this ridge, perhaps to slow your going to the verdict that was pronounced on your self-accusations? "Death has not reached him yet," my master answered, "nor is it guilt that summons him to torment; but that he may gain full experience, I, who am dead, must guide him here below, to circle after circle, throughout Hell: this is as true as that I speak to you." Inferno XXVIII Untuk pengetahuan anda, ayat diatas mempunyai maksud tersirat :
"See how I split myself!"
"See now how maimed Mohammed is!"
Dante Alighieri (1265-1321), sasterawan besar Italy, dalam Inferno-nya mengatakan bahawa Nabi Muhammad dan sahabat Baginda, Ali bin Abi Talib, dihumbankan ke dalam neraka tingkat ke lapan, kerana ia telah memecah belah masyarakat dengan ajarannya dan menabur kekejian selama hidupnya.
Inferno XXVIII, 19-42
The poets are in the ninth chasm of the eighth circle, that of the Sowers of Discord, whose punishment is to be mutilated. Mahomet shows his entrails to Dante and Virgil while on the left stands his son Ali, his head cleft from chin to forelock.
Gambaran ilustrasi di atas adalah diambil dari salah satu lukisan-lukisan dalam pelbagai manuskrip yang tersimpan di perpustakaan-perpustakaan besar di dunia termasuk yang telahpun membuat satu filem bisu (tanpa dialog) pada tahun 1911 (The 1911 Italian silent film L’Inferno contained a dramatization of the scene; Mohammed is shown with his entrails hanging out).

Justeru, game Dante's Inferno ini telah menerapkan nilai-nilai negatif dan berunsur penghinaan kepada umat Islam sedunia dari sajak Dante Alighieri. Ianya sungguh membimbangkan walaupun ia sekadar permainan, namun memberi kesan dibawah sedar terhadap sesiapa yang bermain permainan tersebut dan ianya haram dibeli dan haram dimainkan oleh orang Islam. Generasi muda dinasihatkan agar berhati-hati dengan permainan terbabit yang boleh menyebabkan kerosakan akidah.Kepada pembaca yang telah membaca artikel ini diharapkan supaya membantu dengan menyebarkan artikel ini kepada keluarga, rakan-rakan dan orangMuslim yang lain secepat mungkin.
“…Dan jauhkanlah diri dari orang-orang yang menjadikan ugama mereka sebagai permainan dan hiburan, dan mereka pula telah diperdayakan oleh kehidupan dunia…”; Al-Quran: al-An’aam : 70
“…Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu, apabila dikatakan kepada kamu: “Pergilah beramai-ramai untuk berperang pada jalan Allah”, kamu merasa keberatan di tempat (masing-masing)? Adakah kamu lebih suka dengan kehidupan dunia daripada akhirat?… Jika kamu tidak pergi beramai-ramai, Allah akan menyeksa kamu dengan azab seksa yang tidak terperi sakitnya…”; Al-Quran: at-Taubah:38-39

Diriwayatkan daripada beberapa orang sahabat ; Abdullah bin ‘Umar, Huzaifah bin al-Yaman dan Anas bin Malik.
“Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia dalam kalangan mereka"
Kesimpulannya, seluruh umat Islam adalah diharamkan bermain permainan video yang mempunyai unsur penghinaan terhadap mana-mana agama di dunia. Samada penghinaan keatas agama Islam, Kristian, Yahudi, (Judais), Buddha, Hindu atau lain-lain agama. Jika kita tetap bermain permainan ini, bermakna kita telah menghina agama-agama tersebut dan bersubahat dengan penghina agama itu. Ia juga bermakna kita telah melanggar perintah Nabi Muhammad SAW.

Nabi Muhammad SAW melarang umat Baginda daripada menghina agama Islam dan semua agama yang ada di muka bumi ini. Orang Islam adalah dilarang dan diharamkan daripada menghina agama lain.

credit by

PERLAWANAN BOLA SEPAK

tadi aku tengok MALAYSIA lawan bola sepak dengan TAIWAN.
kat stadium kew..??? yew ar kat stadium ar... tapi kat stadium astro je...hahaha
kat tv larh x de duit nak gi tngok kat stadium...haha
mule2 tngok 2 mmg taiwan yang kawal bola tapi... dah hampir minit ke 10 malaysia mula menyerang dan pada minit 23 team malaysia mula menjaringkan gol oleh syafik rahim melalui sepakan lencong dan separuh masa pertama berakhir dengan kedudukan 1-0
start mase kedua malaysia masih mengawal bola..
dan pada minit bepara tah aq lupe...heheh malaysia menjaringkan gol melalui sepakan sudut dan seterusnya ditanduk oleh sape..?? adoi lupe lagi sape name dye 2 pemain dari pasukan negeri sembilan 2...hah!! aidil zafuan.... dan pada minit terakhir taiwan menyerang dan memberi tentangan hebat serta berjaya menghasilkan satu gol buat pasukan taiwan
akhirya perlawanan pusingan 1 kelayakan piala dunia zon asia berakhir dengan keputusan 2-1
seterusnya pusingan ke 2 bakal belangssung di taiwan
diharapkan team malaysia bakal memenangi pelawanan itu pada hari ahad nie..



Selasa, 28 Jun 2011

bacaan AL-QURAN

sedap sungguh suara adik nie membaca AL-QURAN
dengan alunan suara yang merdu menarik hati si pendengar...
kat sini aq sertakan surah kegemaran aq... tapi surah AL-RAHMAN x de yang dye bace...
suke surah al-rahman

Hasan Bin Abdullah Al Awadh







alami sendiri...

Assalamualaikum wbt

nie nak cite pasal perangai orang di sekeliling kita...
ad yang macam2 ragam dah gaya. ada yang lembut, keras, sombong, bengis, penyayang dan lain2
penyajaran hidup banyak menyajar kita erti kehidupan
even hidup merempat di tepi jalan juga adalah satu pembelajaran
teringat kata-kata KEDAH dalam siri JUVANA..hehe

di sini aku ingin cerita pasal adab kita sesama manusia..
cerita dye cam nie

ad satu ary nie aq pown x berapa ingat bila tapi perkara ini sering berlaku dalam masyarakat..
masa aq di kedai mamak bersama kawan2 aq...
tngah duk borak2 gan mmber aq terdengar
ad seorang abang nie dye duduk di meja belakang kami...
abang nie marah2 kat pelayan yang ad kat kedai mamak 2..
terdengar ar yang dye marah2 yang air dye lmbat smpai...
dye punye meyumpah2 macam2 keluar..
" ko nie x reti buat kerje cpt ke, B*D*H betul, lembap buat kerja"
org ramai kat situ malu aq tngok...

itu lah situasi yang berlaku.. salah kew kalau bersabar...??
yang aq persoalkan KORANG X RASA APE YANG ORANG LAIN RASA...
jadi kowg x leyh nak marah2 ckp elok2 x leyh kew..??
mybe mamak 2 bnyak kerje kew or terlupe..?
cube kowg berada di tempat dye... ape kowg rase..??

aq selalu ckp kat diri sendiri untuk selami ape yang owg lain rase..
penah kowg rase kerja penat2 pas 2 kene marah...?? penah kan..
so kowg leyh rase ape perasaan owg 2... bukan saje situasi di atas terdapat bnyak lagi situasi yang sama...

cuma aq nak ckp sebelum komen/marah selami dulu ape yang owg lain rase..
aq ckp untuk kebaikkan sesama insan
bukan kah sabar itu separuh dari IMAN...??
tepuk dada tanye selera

maaf ayat agak tunggang terbalik.. harap dimaafkan.

Isnin, 27 Jun 2011

penasihat cinta

semalam n ary nie aq tngah tension, sedih n mcm2 agy...
nasib baek ad sowg akak nie leyh jadi penasihat aq...
terbaek ar kak... dye leyh jadi pendengar yang baik...
bnyak bagi nasihat...
berterima kasih kat dye...

Ahad, 26 Jun 2011

sayang..


awk sy dah x tau nak ckp ape dah lagi....huhuhuhu
terase sedih sngat sekarang... janggan tanye nape ar...
leave me alone!!!
perlu mase sendiri untuk tenang kan diri!!!






Sabtu, 25 Jun 2011


lagu sedap yang menusuk kalbu.... jiwang skali....cewah2...hahaha

Jumaat, 24 Jun 2011

MAHARAJA LAWAK


erm puas rasenye tngok persembahan maharaja lawak tadi ( nabil, jambu, sepah, jozan )
tapi yang paling terbaek sepah ar... aq mmg minat kat sepah nie....
lawak melayu asli pnye....hahahah
mmg tepat ar dowg jadi JUARA maharaja lawak
sbb lawak dowg mmg terbaek dari minggu ke minggu....
tapi dlm kumpulan sepah 2 aq paling minat JEP sepah ar coz mmg otak dye penuh dgn idea lawak aka lombong idea ar....hahahaha

winner dpt 350 ribu tu... wah2x
cam ne ar nak bahagikan yang 50 ribu 2 erk....hahahah
x pown cam nie 30 ribu kowg ambik 20 agy bagi aq....hahahahah
amacam bez bro....hahahaha
mengedik lak aq....hahahah
okeyh ar smpai disitu sahaja bebelan aq...
terbaik SEPAH.... BEAK PUNYE...hahaha